Bukás! Leszerepeltek a bioüzemanyagok!

Pénzcentrum2009. április 16. 15:00

Felmérések szerint egy évvel azután, hogy Nagy-Britanniában kötelezővé tették a megújuló üzemanyagok bizonyos százalékban történő adagolását, a káros-anyag kibocsátás nem csökkent, hanem még 1,3 millió tonnával emelkedett is. A környezetvédők is egyetértettek abban, hogy a bioüzemanyagok bevezetését nem előzték meg megfelelő hatástanulmányok.

A többlet szén-dioxid kibocsátásért a bioüzemanyagok közvetett hatásai lehetnek a felelősek. Az alapanyagul szolgáló termékek termesztése sok esetben olyan területeken folyik, ahol korábban erdőségek voltak. Az egyik oldalon véghezvitt környezetbarát intézkedések megvalósítása a másik oldalról olyan környezeti károkkal járt, hogy összességében emelkedett a káros-anyag kibocsátás az országban.

A bioüzemanyagok aránya egy év alatt 2,5 %-ról 3,3 %-ra emelkedett, ami csekélyebb növekedés, mint azt előzőleg várták. Az ország továbbra is kitart amellett, hogy az uniós irányelveket követve 2020-ra 10 %-ra emeli a bioüzemanyagok arányát. A közvetett környezeti hatások kezelésére nagyobb hangsúlyt kell fordítani, erdőségek telepítésével, vagy az alapanyagok más országban történő termesztésével rövidesen elérhetővé válhatnak az előzetesen kitűzött célok.

A jelenlegi adatok a környezetvédőket is megdöbbentették, akik hozzátették, hogy a káros-anyag kibocsátás sokkal jobban csökkenthető lenne a tömegközlekedési hálózat fejlesztésével és az elektromos autók szélesebb körben történő elterjedésével. A bioüzemanyagok bevezetése nem a várt eredményt hozta az első évben, de a megújuló energiák hosszú távon mégis megoldást jelenthetnek.

Címkék:
bioüzemanyagok,