Mikor fizethetünk a telefonunkkal a magyar boltokban?

Pénzcentrum2014. január 21. 16:03

Az idei év közepétől indulhat el az NFC-s fizetésre alkalmas MobilTárca "éles" működése Magyarországon - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Vodafone-tól. A MobilTárca Szövetség egyik legjelentősebb tagjának tervei szerint az induláshoz szinte már minden adott, jól haladnak a fejlesztések, nagy feladat viszont, hogy a felhasználók számára bemutassák a rendszer működésének előnyeit.

Elkötelezett a Vodafone a MobilTárca mellett: a mobilszolgáltató terveiben hosszú távon szerepel mobiltelefonokba integrált NFC-alapú fizetési technológia - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Vodafone-tól. A mobilszolgáltatónál úgy látják, az év közepétől működhet élesben Magyarországon a MobilTárca: ez gyakorlatban leginkább azt jelenti majd, hogy okostelefonunkat tudjuk egyérintéses bankkártyaként használni, például ha fizetünk a boltban, automatáknál, vagy bármely olyan helyen, ami rendelkezik NFC elfogadó terminállal. A MobilTárca azonban jóval több funkcióval rendelkezik, mint egy hétköznapi bankkártya: buszbérletként, belépőként, hűségkártyaként vagy pontgyűjtőként is használhatjuk majd.

A Vodafone-nál elmondták: a mobilszolgáltatónak azért éri meg kialakítani ezt a rendszert, mert jobban ki tudja használni a telefonok személyes mivoltát, azaz közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki az ügyféllel és a MobilTárca segítségével a fizetési megoldásokon túl saját, akár személyre szabott szolgáltatásokat adhat - például kuponokat, pontgyűjtő programot.

A MobilTárcánál jelenleg a tesztüzem folyik, az eddigi adatok szerint a felhasználók látványosan gyakran használják telefonjukat fizetésre és ezzel együtt többször használják a mobiltárcába telepített pontgyűjtő kártyájukat - például a SuperShop-ot - is. Ez egyébként egy öngerjesztő folyamatnak is tekinthető, tehát minél több ilyen funkció kerül a mobiltárcába, az annál jobban ösztönzi a vásárlót, hogy a telefonjával fizessen - a Vodafone-nál épp ezért vélik úgy, hogy a megoldás nemcsak előnyös, kényelmes és biztonságos a felhasználók számára, hanem gyorsan megtérül a résztvevő kereskedők számára is. Sőt, állításuk szerint a nagy kártyatársaságoknak - MasterCard, VISA - is érdeke, hogy részesei legyenek ennek a folyamatnak, mivel ez a fejlődés azt is jelenti, hogy újabb bankkártyák jelennek meg a rendszerben, a fizikai mellett virtuális formában.


A tervek szerint a rendszert nem csak bolti vásárlásra lehet majd használni, hanem például belépőjegyeknél, vagy a tömegközlekedési jegyek vásárlásánál is. Ez utóbbinál azért is működhet kiválóan a technológia, mert tárolni tudja a jegyet (tehát ha mégsem száll fel az utas, nem veszti el a megváltott jegyét), és jól megoldható az alternatív közlekedési logikák - például a szakaszjegy, idő alapú jegy - kialakítása is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Vodafone szerint az is cél, hogy a készülékgyártók minél inkább nyitottak legyenek a technológiára. A várakozások szerint az év végére az új okostelefonok közel 90 százaléka alkalmas lesz az NFC használatára, fontos, hogy nem csak a drágább telefonok, hanem a széles tömegek által hozzáférhető készülékek is. Úgy látják, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy meggyőzzék ügyfeleiket a technológia biztonságáról, hiszen nem elég biztonságosnak lenni, biztonságérzetet is kell adni a felhasználóknak.

Címkék:
tech, nfc, mobiltárca, mobilfizetés,