Ezek most a legveszélyesebb honlapok: itt a lista

Pénzcentrum2013. november 28. 14:35

Míg néhány évvel ezelőtt a legtöbb internetes kártevő az erotikus oldalakon keresztül került a látogatók számítógépeire, mára a technológiai és telekommunikációs oldalak a legfertőzőbbek.

A vírusirtó szoftvereket gyártó G Data kategorizálta, hogy milyen témájú weboldalak terjesztenek leggyakrabban kártevőket. A toplistát 15,8 százalékkal a technológiai témájú szájtok vezetik - például letöltésgyűjtemények és hamis vírusirtó programokat kínáló weboldalak.

A második helyet még mindig az erotikus tartalmú oldalak foglalják el, míg harmadiknak az üzleti témájú webszájtok futottak be - könnyen lehet tehát megfertőződni befektetési tippek után kutatva is.

Számos fertőzést terjesztenek a blogok, illetve a blogmotorokat használó céges weboldalak is. A szakértők szerint ezekkel jellemzően az a probléma, hogy tulajdonosaik sokszor elfelejtkeznek a frissítések folyamatos telepítéséről, így a bűnözők az ismertté váló biztonsági réseken keresztül könnyedén manipulálhatják őket.


A toplista elemzésekor a legfeltűnőbb, hogy egyetlen kategóriába sem lehet egyértelműen besorolni a fertőző weboldalakat, azaz ma gyakorlatilag bármilyen témájú szájtot felkeresve megfertőződhet egy védelem nélküli számítógép.

Így működik

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fertőzés menete általában jellemzően rendkívül egyszerű. Ha nincs a számítógépen frissített, a webes forgalmat is folyamatosan vizsgáló vírusirtó szoftver, a kártevő településéhez elegendő lehet pusztán a weboldal meglátogatása. Máskor a bűnözők a hiszékenységet kihasználó emberi csapdát állítanak a látogatóknak: megkérik, hogy telepítsen egy videolejátszó bővítményt, vagy felajánlanak egy ingyenes - ámde fertőzött - szoftvert.

A netes biztonsággal foglalkozó szakértők a kártékony weboldalakhoz sorolja az adathalász, adatokat eltulajdonító webszájtokat is, melyek tulajdonképpen nem fertőzik meg a számítógépet, de ugyanúgy ellopják a felhasználók adatait, ahogyan a kártevők teszik. A legegyszerűbb trükk az, ha közvetlenül bekérik a felhasználó hitelkártyaszámát. Nem érdemes bedőlni például annak a szájtnak, ahol "ellenőrizhetjük", hogy a hitelkártyánkkal milyen más weboldalakon fizettek már.

A fertőzések elkerüléséhez minden támadott platformon érdemes frissített, jogtiszta vírusirtó szoftvert használni, a Windows mellett beleértve az OS X alapú és androidos készülékeket is. Nem javasolt, hogy a kéretlen reklámlevelekben vagy a fórumbejegyzésekben található ismeretlen linkekre kattintsunk, fontos viszont, hogy az operációs rendszer mellett naprakészen tartsuk más alkalmazásainkat is.

Címkék:
tech, veszély, vírus, windows frissítés,