Veszély leselkedik a bankkártyás vásárlókra: tényleg biztonságos így fizetni?

Pénzcentrum2013. május 22. 12:02

Vizsgálat indult az érintésmentes kártyák rejtett költségeinek felderítésének érdekében - írja a Daily Mail. Több vásárló szerint akkor is vesznek le pénzt a kártyájáról, amikor nem is vásárol semmit. Mi az igazság, mennyire biztonságosak a legmodernebb bankkártyák?

Az érintés nélküli bankkártyák használata a leggyorsabb az 5 ezer forint alatti vásárlásoknál. Se pin kódot, se aláírást nem kérnek ilyenkor a boltok termináljai, egy gyenge rádiójelen keresztül a kártya minden adatát elküldi a bolt készülékének a kártyánk, ami már elég a vásárláshoz. Ha erre alkalmas kártyánk van, azt egy PayPass vagy PayWave felírat és egy rádiójel jelzi a kártya elülső oldalán. Több bank már ilyenekre cseréli ki ügyfelei lejáró kártyáit.

A visszaélések száma eddig rendkívül ritka volt, Nagy Britanniában, ahol már 70 millió fizetést intéznek évente érintésmentes technológiával, mindösszesen 8 ügyet jelentettek.

Ennek ellenére sokan attól félnek, hogy kétszer fizetik ki ugyan azt a terméket és ezt később sem veszik észre vagy a rádiójel esetleg messzebbről is leolvasható a kártyáról, így akár más által vásárolt termék esetén is levonódik összeg a számláról.

A szakértők szerint ez ritkán fordulhat elő. Maximum akkor, ha rossz helyre teszik a boltokban a kártyaolvasó készülékeket. A ritka esetek egyike egy olyan üzletben történt, ahol a terminál csípő magasságába volt téve, így nagyobb volt az esélye, hogy egy másik kártyát terhel meg a rendszer.

Elsősorban tehát a kártyatulajdonosaknak kell vigyázni, hogy nem kerüljön illetéktelenekhez a kártyájuk és a boltok leolvasójához is csak fizetéskor vigyék közel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több ilyen kártya jelenhet meg, és egyre több bank cseréli ilyenekre a régieket, hiszen a Mastercard felmérés szerint harmadával használják szívesebben a kártyát fizetésre, ha annak van érintésmentes funkciója.

A nagyobb biztonság érdekében a kártyatársaságok is tesznek lépéseket, a Visa Europe szóvivője elmondta, hogy a kártyák 5 egymás utáni érintésmentes vásárlás után PIN kódot kérhet, ezzel 25 ezer forintban maximalizálható az esetleges veszteség, még a kártya ellopása esetén is.

Hogyan előzzük meg a véletlen vásárlásokat:

- Kártyánkat jól elzárt helyen, a leolvasó készülékektől távol tartsuk
- Ha több kártyánk is alkalmas a érintés mentes vásárlásra, akkor tartsuk őket külön, különösen fizetéskor.
- A bankoknál le is lehet tiltani vagy korlátozni ezt a funkciót, amennyiben szükséges.

Címkék:
mastercard, tech, bankkártya, paypass, paywave, visa,