Fogadjunk, hogy eddig te is rosszul készítetted el a főtt krumplit: itt a titkos hozzávaló

Pénzcentrum2023. augusztus 21. 15:04

Egy szakácstanulóknak készült tankönyv pontosan leírja, hogy készül a tökéletes főtt krumpli. Hiába hitted eddig, hogy jól csinálod, valószínűleg tévedtél!

Szerkesztőségünk megszerezte a szakács szakma hivatalos tankönyvét, a Szaga Books Kiadó gondozásában megjelent Molnár Kristóf: Szakács leszek I.-t, melyből az alapokat tanulják az iskolában. A négykötetes sorozat első részéből tüzet gyújtani ugyan nem tanulunk meg, de arra a kérdésre választ kapunk, Miért készítünk ételeket? és többek között az is kiderül, hogy kell megfőzni helyesen a burgonyát. Hiába hitted eddig, hogy jól csinálod, valószínűleg tévedtél!

Először is fontos, hogy meg kell hámozni főzés előtt: a burgonyát nemcsak a héj eltávolítása miatt hámozzuk meg, hanem azért is, hogy kivágjuk a mérgező szolanintartalmat jelző zöld színű részeket. Ne feledjük: a burgonya megbarnul, ha nem helyezzük vízbe hámozás után.

És íme a helyes főzési eljárás:

  1. Összekészítjük a szükséges alapanyagokat.
  2. A burgonyát a főzőedénybe helyezzük és annyi hideg vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi
  3. Hozzáadjuk a sót és a cukrot.
  4. Lefedjük a főzőedényt, felforraljuk a vizet, majd beállítjuk a hőt, hogy a víz gyöngyözve forrjon.
  5. Puhára főzzük
  6. Leszűrjük és leszárítjuk a burgonyát további felhasználáshoz

Pro tipp: a burgonya héjában sok ízalkotó elem van. Ha a főzés közben hozzáadjuk a burgonyához, akkor „krumplisabb” lesz az íze. Egyes éttermekben a héját még meg is pirítják, és ezt adják a főzővízhez.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Magyar a krumpli? Óriási mélyrepülésben a burgonyaexportunk

Idén jelentősen, mintegy 70%-kal megcsappant a burgonyaexportunk, nagyjából 556 tonnát tett ki, az exportárbevétel 862 ezer euró volt, ami 14,5 százalékkal több a 2022. első negyedévi értéknél. Emellett a burgonya exportátlagára több, mint három és félszeresére emelkedett. A behozatal továbbra is számottevően meghaladja a kivitel volumenét és értékét is: a burgonyaimport mennyisége 2,7 százalékkal 38 ezer tonnára nőtt az előző év azonos időszakához képest, értéke több mint harmadával emelkedett, ami 16,8 millió eurót jelentett - írta az Agrárszektor.

2023 első negyedévében Romániába 269 tonna, Szlovákiába 116 tonna, illetve Koszovóba 113 tonna burgonya került Magyarországról. Ehhez hozzájárult az is, hogy a korábbi elsődleges célpiacnak számító Csehország a vizsgált időszakban nem vásárolt hazánktól burgonyát. Az importburgonya forrása elsősorban Franciaország volt, a volumen 59,6 százaléka innen érkezett, de Hollandia, Németország és Szlovákia is jelentős mennyiséget szállított.

Címkék:
élelmiszer, szakma, burgonya, krumpli, főzés, szakács, burgonya ára,