Minden, amit az új felújítási támogatásról tudni lehet: ennyi lesz a kedvezményes hitel törlesztőrészlete

Pénzcentrum2024. április 5. 12:34

Bejelentette a kormány az új lakásfelújítási program főbb elemeit. A tervek szerint 108 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás a másik része pedig támogatott kölcsön lesz.

A Bankmonitor friss elemzésében rámutat, hogy számos részletet megtudhattunk ma a bejelentésből. Először is fontos tudni, hogy az 1990 előtt épült családi házak esetében lehet kihasználni a kedvezményt., valamint egalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni. (A beruházás előtt és után is készíteni kell egyet.)

A támogatásból elvégezhető munkálatok köre: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés). A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből állhat: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A két elem közötti arány járásonként eltérő lehet a nagyobb jövedelmű területeken kisebb lehet a vissza nem térítendő támogatási elem és nagyobb a támogatott kölcsön. A két elem összege külön-külön járástól függően 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.

A támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet. A beruházás teljes költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet, egy ilyen korszerűsítéshez minimum egy millió forint önerőre is szükség van. A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni az új kedvezményre, a kedvezményt várhatóan a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

A Bankmonitor szakértői szerint kifejezetten pozitív hír, hogy a meglévő ingatlan energetikai korszerűsítésére került a hangsúly az új támogatás kialakításakor. Ezzel megkezdődhet a meglévő, sok esetben elavult otthon megújulása.

A 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes kölcsön havi törlesztőrészlete 8 éves futamidő esetén 26-36 ezer forint közé eshet. A megjelent információk alapján ugyanakkor a nagyobb jövedelmű területen lehet kisebb a vissza nem térítendő támogatási rész. Itt a Bankmonitor szakértői várják a jogszabályi részleteket, amik megvilágítják a pontos összegeket, okokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bejelentésből az igénylés személyi feltételeiről nagyon keveset tudtunk meg, a részletszabályzatokból derülhet ki, hogy a kormány mit vár el magától az igénylőtől. Az eddigi támogatásoknak – legyen szó CSOK-ról, CSOK Pluszról, vagy a korábbi, lejárt otthonfelújítási programról – például előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozásmentesség, vagy épp a büntetlen előélet.

Az igénylők családi állapotára, illetve a meglévő és vállalt gyermekekre vonatkozó előírások sem hangzottak el. Márpedig ezen elemek is központi helyen voltak az eddigi lakástámogatási rendszerben.

Ha tényleg nincs komoly előírás a gyermekekkel kapcsolatban, akkor személyi oldalon a kedvezményt igen sokan kihasználhatják. Ugyanakkor a házra vonatkozó feltételek – építés éve, jelleg, korszerűsítési szint – a másik oldalon kizárhatja az érdeklődők egy részét. A Bankmonitor szakértői várják a részletszabályokat, amelyből kiderül, hogy ténylegesen milyen előírások, feltételek vonatkoznak majd a családokra. A bejelentés alapján a jogszabálytervezetet a kihirdetés előtt társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Címkék:
otthon, kormány, támogatás, családi ház, családi, energetikai felújítás, energetikai korszerűsítés, bankmonitor, lakásfelújítási támogatás, házak, felújítási támogatás,