Olyan dolog történt a hazai napelemekkel, ami eddig soha: erre kevesen számítottak

Pénzcentrum2024. január 11. 13:33

2024 elejére 1632 megawattal nőtt a napelemes rendszerek beépített teljesítménye Magyarországon. A tavalyi gyarapodás több mint másfélszerese a korábbi rekordévben, 2022-ben regisztrált növekedésnek. Az új éves csúccsal 5600 megawatt fölé emelkedett az összes napenergia kapacitás. A következő évtized elejére a korábbi vállalás kétszerese, 12 gigawatt az új célszám. A hamarosan induló Napenergia Plusz Program célja, hogy segítse a magyar családokat a zöldenergia termelésében és tárolásában- derül ki a Energiaügyi Minisztérium Kommunikációs Főosztály közleményéből. 

Az átviteli rendszerirányító MAVIR előzetes adatai szerint 2024 elejéig 5649 megawatt napelemes kapacitást kapcsoltak rendszerbe Magyarországon. Az ipari naperőművek 3332 megawattját a háztartási méretű létesítmények 2317 megawattja egészíti ki. A 2023-as növekedés nemcsak bármely korábbi esztendő adatát múlja felül, hanem több új teljesítmény létesítését is takarja annál, mint amennyi 2020-ig kiépült (1415 megawatt). A tavalyi bővülés közel fele-fele arányban származott az ipari és a háztartási méretű erőművek üzembe helyezéséből. Az 50 kW feletti naperőműparkok múlt nyáron érték el eddigi teljesítménycsúcsukat, augusztus 12-én déltájban több mint 2731 megawattot termelve.

A háztartási méretű kiserőművek darabszáma 2023-ban felülmúlta a negyedmilliót. Már negyedével több ilyen létesítmény működik tehát hazánkban, mint amennyit a korábbi becslés 2030-ra tartott elérhetőnek. A népszámlálási adatok szerint a 2010 után épült, legalább 100 négyzetméteres lakóingatlanok több mint negyedén van napelem. A zöldenergia fokozott hasznosítását 2024-ben számos kedvező változással, szabályozási és pénzügyi eszközökkel egyaránt ösztönzi a kormány. A háztartásokat 75 milliárd forint keretösszegű pályázat támogatja a napelemet és tárolót egyszerre tartalmazó modern rendszerek telepítésében. A Napenergia Plusz Program jóvoltából a lakossági felhasználók körében is folytatódhat a napenergia lendületes térnyerése Magyarországon.

Az időjárásfüggő megújulók gyors elterjedése komoly kihívások elé állítja a hálózatüzemeltetőket és a rendszerirányítót.

A megújulós teljesítmény ugrásszerű növekedéséhez jelentős hálózati és tárolói beruházásokkal szükséges alkalmazkodni az ellátás biztonságának megőrzése érdekében.  

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Idén ezért is kapcsolnak újabb fokozatba az áramhálózati beruházások, még több helyszínen kezdődnek meg alállomási és távvezetéki korszerűsítések, kapacitásbővítések. A következő évekre tervezett fejlesztések további több ezer megawattnyi zöldenergia-termelő teljesítmény biztonságos befogadását alapozzák meg.

A villamosenergia-rendszer terhelését csökkentik, rugalmasságát növelik az energiatárolói beruházások is. A hazai vállalkozásokat egy januárban induló önálló kiírás támogatja a tárolók létesítésében. A cégeknek szóló 62 milliárd forintos pályázat eredményeként a jelenlegi összteljesítményt hússzorosan felülmúló ipari tárolói kapacitás épülhet ki 2026 nyarára. A 

Címkék:
otthon, magyarország, napenergia, növekedés, zöldenergia, teljesítmény, hazai, mavir,