Itt lehet a fordulat a magyarországi gázárakban: csökkenésnek indult a tarifa, mi folyik itt?

Pénzcentrum2023. március 8. 14:26

Az enyhe decemberi időjárás lefelé húzta a februári inflációt. Ugyanis többen juthattak rezsicsökkentett áron gázhoz, mert nem kellett annyit fűteni.

A szokatlanul enyhe decemberi időjárás lefelé húzta a februári inflációt a Portfolio szerint. A KSH ugyanis az aktuális inflációs adathoz mindig a két hónappal korábbi - azaz most a decemberi - energiahivatali gáz- és áramfogyasztási adatokat használja fel, mivel frissebb nem áll rendelkezésre az aktuális inflációszámításkor. A fogyasztási adatból a KSH a saját háztartási fogyasztási adatbázisa alapján kalkulálja ki, hogy átlagosan milyen áron juthattak hozzá a magyar háztartások a gázhoz és az áramhoz. 

Ráadásul a háztartási vezetékes gáz árának súlya a fogyasztói kosárban 2,4%-os, így méginkább lefelé húzta az inflációt. A háztartási energia ára a KSH szerint januárról februárra 2,0%-kal mérséklődött, ezen belül a vezetékes gázért 5,4%-kal kellett kevesebbet fizetni.  Ebből az következik, hogy sokan voltak azok, akik az enyhe időjárás miatt kevesebb gázt fogyasztottak, így belefértek a rezsicsökkentett mennyiségbe.

Címkék:
otthon, fűtés, gáz, időjárás, ksh, infláció, gázár, háztartások, inflációs adat, gázárak,