Drágulnak a fűszerek is: megéri otthon termeszteni?

HelloVidék2022. november 15. 08:16

Az elmúlt évben a fűszerek árai jelentősen emelkedtek, a csomagolt fűszerek ára körülbelül 14 százalékkal. A szélsőséges időjárás, amelyet a tudósok a klímaváltozáshoz kapcsolnak, idén a kulcsfontosságú élelmiszerek hiányát idézte elő, és ez hatott a fűszeárakra is - írja a HelloVidék. Leginkább a koriander, kurkuma, chili, fekete bors és kardamom drágultak.

A nyers chili ára például 2021 decembere és 2022 szeptembere között megduplázódott. Világpiaci szinten a kurkuma kivételével, amelynek inflációja augusztusban 6,7% volt, az összes többi fűszerfajta is hatalmas emelkedést mutatott: a száraz chili (23,4%), koriander (18,9%), kömény (18,3%) és fekete bors (14,7%). A kereskedők szerint míg a kurkuma ára az év eleji csúcsa óta stabilizálódott, az összes többi fűszerfajta ára várhatóan tovább emelkedik az alacsonyabb termelés és az exportot mozgató erős globális kereslet miatti kínálati korlátok miatt.

A pandémia alatt népszerű lett a kertészkedés, illetve a saját termesztésű zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények nevelése. Volt, aki csak hobbi szinten volt, aki elhivatottságból vágott neki, de ez a trend nem ment ki a divatból, mai napig rengetegen kaptak rá a saját termesztésű termények ízére. Nem csoda az sem, hogy vannak, akik most kezdtek saját kertészetbe, kisebb ültetvények kialakításába, hiszen nem utolsó a házi zöldség, fűszernövény kereskedelmi szempontból sem.

A teljes cikk a fűszertermesztésről a HelloVidék oldalán olvasható.

Címkék:
vásárlás, drágulás, infláció, konyha, fűszer, trend, főzés, hobbi, termesztés,