Érik a katasztrófa a magyar építőiparban: elbocsátásokra számítanak, bezuhan a lakáspiac

Pénzcentrum2022. október 18. 09:31

Szeptember óta csökken az építőipar rendelésállománya, és egyes területeken a létszámleépítések is megkezdődtek, az állami beruházások visszavágása miatt pedig a szakmai szövetség az elkövetkező két évben a munkalehetőségek jelentős szűkülésére számít. Mindeközben a lakásépítési piac a felére zsugorodhat, amennyiben a kormányzat nem avatkozik be.

Bár idén júniusban még csak 1 150 milliárd forint beruházás felfüggesztéséről volt szó, a magyar állam mégis összesen 284 építőipari beruházást függeszt fel mintegy 2 100 milliárt értékben, amelyeket újraterveznek, és 2025-2026-ban újraindítják majd. A spórolási csomag szükségességéről már tavaly beszélt a Pénzügyminisztérium, mivel növelni kell az ország pénzügyi tartalékait. Már láthatóak a leépítések, a szakértők szerint a lépés miatt bezuhanhat a lakáspiac.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke, Koji László a 24.hu-nak kifejtette, hogy számításaik szerint 2022-es áron durván 2 500 milliárd forintnyi építési beruházást halaszt későbbre az állam. A magyar építőipar legfontosabb partnere az állam, a rendelésállomány körülbelül 60 százaléka közösségi megrendelés,

az idén is, elvonások nélkül, mintegy 3300 milliárd forintot tett volna ki az állami megrendelések értéke

– fűzte hozzá az elnök. Az ágazat rendelésállománya szeptember eleje óta kézzelfoghatóan csökken, de a zsugorodás mértékéről egyelőre nem adott becslést Koji. A kifizetési stop eredményeként az állami munkáknál a jogos számlák kifizetése október végéig le lett állítva, ami önmagában is nehéz helyzetbe hozhatja a kivitelezőket és az építőanyag-ipar szereplőit. Emiatt várhatóan a lánctartozások mértéke is növekszik majd.

A visszaesés cégmérettől függően különböző mértékben érinti a szereplőket. A beruházások elhalasztása 2023-ban és 2024-ben átlagosan 15 százalékkal csökkenti az építőipar munkalehetőségeit is volumenben.

A rendelésállomány visszaesése alapján nehéz megjósolni, hogy mekkora elbocsátások várhatóak az ágazatban, amely 148 ezer aktív vállalkozással, összesen 375 ezer embert foglalkoztat

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

– értékelt az elnök. A leépítési-hullám első jelei már most láthatók a tervező-, és mérnöki feladatokat végző vállalkozásoknál, hiszen a legdrasztikusabb mértékben a tervezési és előkészítési munkák torpantak meg. 

Az építőipar kieső megrendeléseit elvileg a lakossági és magánpiacról pótolni lehetne, azonban a lakosság a fizetőképessége határához ért. Jelen pillanatban igen komoly finanszírozási problémával küzdenek a magánmegrendelők is, a hazai befektetők masszívan kivárnak az áremelkedések miatt. A megtakarítások ugyancsak az infláció miatt nem elegendőek, így a lakásépítésekhez, lakásfelújításokhoz mindenképp hitelekre lenne szüksége. Kétszámjegyű hitelkamatok mellett viszont az emberek többsége nem fog eladósodni. A szövetségnél arra is számítanak, hogy bezuhannak a lakásárak, mert sokkal kevesebb lesz a vevő, mint az eladó. Úgy látják:

biztos, hogy 2023 első negyedéve, első féléve tájékán sokkal olcsóbban lehet majd használt lakást vásárolni, mint jelenleg, és a vevők jelentős része azt is vizsgálja majd, hogy milyen a fűtőrendszer a használt lakásokban.

Címkék:
építőipar, lakáspiac, beruházás, építkezés, ingatlanpiac, magyar, újlakás,