Ez már tényleg a rezsikrach: holnaptól még többe kerül a gáz ára ezeknek a fogyasztóknak

Pénzcentrum2022. szeptember 30. 15:32

Az október 1-jével kezdődő új gázév rendszerhasználati díjakat érintő árváltozása továbbra sem növeli az átlagfogyasztással rendelkező magyar háztartások energiaköltségeit, viszont akik ennél több gázt használnak fel, azoknak magasabb lesz a piaci ár.

A rezsivédett kategóriába tartozó átlagfogyasztók 63.645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év fogyasztásig október 1-je után is rezsicsökkentett áron juthatnak földgázhoz, ami az augusztusi nemzetközi ár-összehasonlítása szerint európai összevetésben is a legalacsonyabb ár (2,57 eurocent/kWh) – írja közleményében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Az új gázév október 1-jével életbe lépő - rendszerhasználati díjakkal kapcsolatos - árváltozása, azokat érinti, akik a megadott átlagfogyasztás (63.645 MJ/év, azaz legalább 1729 m3/év) felett is fogyasztanak földgázt. Ezek a felhasználók az átlagfogyasztás mértékéig továbbra is rezsicsökkentett áron kapnak földgázt, a határértéken felül elfogyasztott gázért pedig úgynevezett versenypiaci költségeket tükröző árat kell fizetniük.

A rendszerhasználati díj változása miatt a magyar fogyasztók által fizetendő versenypiaci költségeket tükröző földgázár - mely jóval alacsonyabb a tényleges világpiaci árnál - október 1-jétől 21,4 Ft/MJ helyett 22 Ft/MJ lesz, azaz 60 fillérrel növekszik. A földgázellátás biztonságát a fizikai infrastruktúra minősége és hatékony működtetése garantálja, ezért különösen fontos, hogy a rendszer működéséhez szükséges költségek fedezete a rendszerhasználati díjakon keresztül rendelkezésre álljon a rendszerüzemeltetők számára.

A rendszerhasználók által fizetett rendszerhasználati díjak a földgázinfrastruktúra (szállítóvezetékek, földgáztárolók, elosztóvezetékek) üzemeltetéséhez és a műszaki berendezések biztonságos és folyamatos működtetéséhez szükséges költségek fedezésére szolgálnak.

Az indokolt költségek induló szintjét a Hivatal négyévente, az árszabályozási ciklust megelőző eszköz- és költség-felülvizsgálat során határozza meg, majd pedig az árszabályozási cikluson belül minden gázévet megelőzően indexálja azokat, figyelembe véve az inflációt és a munkaerő-költségek változását, valamint a felhasznált gázmennyiségtől függő költségek esetében figyelembe veszi a földgáz piaci árának változásait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az indokolt költségek közé tartozik egyebek mellett a rendszerüzemeltetéshez szükséges befektetett eszközök (vezetékek, kompresszorok, gázátadó állomások, irányítóközpontok, tárolói létesítmények, stb.) megtérülését biztosító tőkeköltség, a nyomásfokozáshoz, a kompresszorozáshoz és egyéb rendszerüzemeltetői tevékenységekhez felhasznált gáz költsége, a hálózati és mérési különbözet költsége, a gázmérők költsége, valamint a rendszerüzemeltetőknél felmerülő munkaerőköltség.

A rendszerhasználati díjakat a Hivatal határozatban állapítja meg, a határozatokat a védett, üzleti titkot tartalmazó adatok azonosíthatatlanná tételét követően pedig honlapján publikálja. A határozatok indokolása részletesen bemutatja a díjak meghatározásának folyamatát, az azokat alátámasztó számításokat. A 2022/23-as gázévre, illetve tárolói díjak esetében tárolói évre vonatkozó rendszerhasználati díjakat tartalmazó határozatok itt érhetőek el. A rendszerhasználati díjak soron következő felülvizsgálata a következő díjidőszakot megelőzően, az új díjaknak a földgázszállítási és földgázelosztási díjak esetében 2023. október 1-jei, a földgáztárolási díj esetében 2023. április 1-jei hatálybalépésével történik meg.

Címkék:
gáz, rezsi, rezsicsökkentés, drágulás, mekh, infláció, díjak, hivatal, földgáz, költségek, árdrágulás, energiakrízis, földgáz ára,