Itt a rezsispórolás bibliája: ezzel a 40 trükkel minden magyar rendesen lezúzhatja a számláit

Pénzcentrum2022. július 25. 19:03

Az energiaárak rohamos ütemű drágulása már a magyar lakosságot is elérte: augusztustól a rezsicsökkentett árak csak az áram- és a gáz átlagfogyasztásáig érvényesek, afelett viszont már piaci áron kell fizetni az a energiáért. Emiatt most különösen fontos, hogy otthon hol tudunk spórolni a fogyasztásunkon, ugyanis aki túllépi az átlagfogyasztás határát, akár duplaanyit fizethet az áramért, a gáz köbmétere pedig hétszeresébe kerül a rezsicsökkentett árnak. A legokosabb, ha már most felkészülünk arra, hogyan kerülhetjük el a brutális rezsiköltségeket. Megnéztük, milyen módszerekkel csökkenthetjük könnyen a gáz-, az áram- és vízfogyasztást, ha kicsit odafigyelünk.

Az energiaárak meredek emelkedéséről hónapok óta olvashattunk, azonban ezt eddig itthon nem lehetett érezni lakossági szinten, ugyanis a rezsicsökkentés miatt Magyarországon évek óta nem változtak a lakossági gáz- és villanyárak. Most viszont vége ennek az időszaknak, ugyanis a kormány július 14-i bejelentése alapján augusztustól csak az átlagfogyasztás határáig lesz érvényes a hatósági ár, afelett a piaci árat kell fizetni a lakossági energiafogyasztóknak. Most nyilván sok háztartásban kerültek elő a számlák és a számológép, hogy kiderüljön, augusztusban mennyivel kell többet fizetni az áramért és a gázért, ha valaki túllépi a kormány által meghatározott átlagfogyasztás mértékét.

Ugyan a rezsicsökkentés alatt megszokhattuk, hogy nem kellett spórolni az energiával, most viszont nem árt minél előbb lekapcsolni a lámpát, kihúzni a tévét és kevesebbet használni a légkondit, ha valaki nem szeretne durván magas összeget látni az augusztusi áramszámláján. Lehet, elsőre csak pár dolog jut eszünkbe, amin tudunk spórolni a rezsiköltségeken, azonban ha jól körülnézünk, akkor kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk. Rengeteg eszköz eszi otthon feleslegesen az áramot, mi pedig kis odafigyeléssel és megfelelő használattal bőven spórolhatunk a fogyasztásunkon. Most 40 tippet gyűjtöttünk össze az espares cikke alapján, amivel mi magunk tudjunk csökkenteni a rezsit otthon.

Alacsonyabb áramfogyasztás

LED-izzók: érdemes takarékosabb izzókra váltani, ugyanis ezek akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul az élettartamuk is hosszabb, amivel még többet spórolhatunk.

Szerezzünk be egy fogyasztásmérőt: ezzel meg tudjuk mérni, hogy a különböző elektromos eszközök fogyasztása mekkora, sőt, még az árát is kiírja a készülék áramhasználatának.

Figyeljünk a huzatra: ha szeles az ablak vagy az ajtó, azt megállíthatjuk párnákkal, szivacsokkal. Kisebb huzat mellett valószínű kevésbé fázunk, és lejjebb tekerhetjük a fűtést.

Szigetelés: nézzük meg, milyen az otthonunk szigetelése, esetleg van-e lehetőség ennek a bővítésére. Kézenfekvő megoldás, hiszen így kevesebb energiát kell a fűtésre fordítani.

Korszerűsítsük a bojlert: akinél bojler biztosítja a meleg vizet, érdemes körülnéznie, van-e környezetbarátabb modell, ami kevesebb áramot igényel.

Kapcsoljuk ki, amit nem használunk

Az elektromos eszközök stand-by módban is használnak áramot, ezt pedig nem érdemes hagyni. Éves szinten tízezrek maradhatnak a zsebünkben, ha csak annyit megteszünk, hogy kikapcsoljuk ezeket.

Ne essünk a túltöltés hibájába: az emberek 49%-a pazarol azzal energiát, hogy túltölti az okostelefon vagy a laptop akkumulátorát. Erre feleslgesen megy el az energia, ráadásul az aksinak sem tesz jót.

Ne hagyjunk semmit feleslegesen bekapcsolva, ugyanis nem csak felesleges áramot használnak így a készülékek, de túl is melegednek, amivel csak tovább növelik otthon a hőmérsékletet a kánikulában.

Spóroljunk főzéskor

A sütőt 5 perccel előbb kikapcsolhatjuk, ugyanis tovább meleg marad, így ugyanúgy elkészül az étel, csak alacsonyabb energiahasználat mellett. Sőt, melegben nyitva is hagyhatjuk a sütő ajtaját, miután elzártuk: ezzel a maradék meleg fűti a konyhát.

Használjunk pont akkora lábost vagy serpenyőt főzéskor, mint a tűzhelyünk melegítő része, valamint használjunk fedőt, amikor lehet, így kevésbé szökik el meleg, és kevesebb energiát használunk.

Hagyjuk a mosogatógépet dolgozni, ugyanis ez sokkal energiagazdaságosabb megoldás, mint a kézzel mosogatás, bármilyen hihetetlennek is tűnik.

A vízforralóban melegítsünk vizet, ne kannában vagy lábosban. Mindig csak annyi vizet forraljunk, amennyi kell, hiszen a fölösleges víz melegítésére is áramot pazarolunk.

Ne állítsuk egymáshoz túl közel a tűzhelyét és a hűtőt, fagyasztót, ugyanis a melegben több áramot használnak el a háztartási eszközök a megfelelő hűtéshez.

A fagyasztott élelmiszereket éjjel, a hűtőbe téve olvasszuk ki, és ne mikróban: ez egyrészt hatásosabb, másrészt nem kell a mikrót feleslegesen használni.

Legyen tele mélyhűtő: érdemes jól megpakolni a fagyasztót, hiszen üresen csak a levegőt tartja hidegen, ráadásul akkor több energiát is igényel a működéshez. Akár vizesüvegekkel, vagy újságpapírral is kitömhetjük.

A hűtőknél fontos arra is figyelni, hogy mindig rendesen becsukjuk az ajtót. Ha erre nem figyelünk, akkor nem csak megromolhatnak az ételek, de teljesen feleslegesen fogyasztja az áramot a hűtőszekrény vagy a fagyasztó.

Mossunk gazdaságosan

Jó időben teregessünk kinn, vagy a lakásban, de mindenképp kerüljük a szárítógépek használatát: ezek sok áramot fogyasztanak, miközben a ruhák gyorsan megszáradnak a melegben egyébként is.

Vasaljuk ki a ruháinkat még kissé nedvesen, így sokkal könnyebb eltüntetni a gyűrődéseket. Ezzel kevesebb ideig használjuk a vasalót, ami szintén csökkenti az áramszámlát.

Figyeljünk viszont rá, hogy ne teregessünk a radiátorra, mert ez lefogja a meleget, és erősebben kell fűtenünk.

Nem tudod, mennyivel fog emelkedni a rezsid? A Pénzcentrum Kalkulátorával most könnyen kiszámolhatod!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Használjuk okosan a háztartási eszközöket

Figyeljünk a vízkőre: ellenőrizzük azokat az eszközöket, melyek ki lehetnek téve a vízkőlerakódásnak, ugyanis már egy vékony réteg is nagyban csökkentheti a hatásosságukat.

Cseréljük a szűrőket: porszívó, szagelszívó, szárító, mosógép, mosogatógép: mindegyikben van szűrő. Ha ez tiszta, akkor az nagyban növeli ezeknek a hatékonyságát, amivel szintén energiát spórolunk.

Ahol lehet, válasszunk környezetbarát- vagy gyorsprogramot, hiszen ezeket az energia- és pénzspórolásra találták ki.

Csak akkor indítsuk be a mosógépet, ha már tele van: egy fél adagot kimosni ugyanannyi vízbe és áramba kerül, mint egy egészet.

Ha bármilyen új készüléket vásárolunk, mindig ellenőrizzük az energiatakarékosságát, és olyat válasszunk, ami legjobb besorolást kapta ebben a kategóriában. Ezzel hosszú távon spórolunk magunknak.

Takarítsuk le a hűtő és a fagyasztó hátuljáról a port, különben még több áramot használnak ezek a készülékek a hűtéshez.

Ne tegyük el a fiók aljába a használati utasítást, hanem tanulmányozzuk át alaposan, nézzük meg, mi az adott készülék megfelelő jó karbantartása. Lehet, találunk pár hasznos tippet arra is, hogy csökkentsük az áramfogyasztásunkat.

Szereljünk otthon: ha valami elromlik, nézzük meg először, mi meg tudjuk-e javítani. Ha szerencsénk van, megspóroljuk a drága szakit. Érdemes rákeresni a neten, hogy van-e leírás vagy videó az adott készülék javításáról. Ne pazaroljuk a vizet

Ne hagyjuk csepegni a csapot, javítsuk meg a rossz telepet, ugyanis éves szinten akár tizezreket is spórolhatunk így.

Turbózzuk fel a zuhanyt: érdemes körülnézni, milyen víztakarékos zuhanyfejeket és csapokat kapni, ezzel megint csak nagyot faraghatunk a vízszámlából.

Nem kell annyi víz a fogmosáshoz: zárjuk el a csapot ilyenkor, így akár 6 literrel kevesebb víz megy el minden alkalommal.

Elő a vödrökkel: ha tudjuk, hogy esni fog, kapjuk elő a vödröt, dézsát, ezzel ugyanis megspórolhatjuk a locsolást később is.

A legjobb tipp: felejtsük el a hosszú fürdőket. Talán kézenfekvő tanács, hogy a zuhanyzás sokkal kevesebb vizet igényel, mint a hosszú kádfürdők. Az igazi profik 3 perc alatt fürdenek, szappanozás közben pedig elzárják vizet, hogy maximumot hozzák ki a spórolásukból.

Fűtsünk okosan

Szigeteljük a kazánt otthon, mert tényleg érdemes. Így sokkal kevésbé szökik el a meleg és nem fűtünk feleslegesen, éves szinten pedig biztos megtérül ez a befektetés.

Ne mossunk kezet forró vízzel: a nagyjából 60 fokos víz használata az ideális. Így garantáltan nem égetjük meg magunkat mosogatáskor, és a vízmelegítésre is kevesebb energia megy el.

Tekerjük le a radiátort: ha csak egy fokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, azzal már tízezreket spórolhatunk, úgyhogy aki tudja szabályozni otthon a fűtést, tegye meg.

Ha falra szerelt radiátorunk van, akkor tegyünk mögé a meleget visszasugárzó anyagot, például alufóliát, ezzel növelve a fűtés hatékonyságát.

Figyeljünk a nyílászárókra: a dupla ablakok nem csak jobb szigetelést biztosítanak, de csökkentik a párásodást, ráadásul csendes és egyszerű megoldás jelentenek arra, ha jobban szeretnénk benn tartani a meleget.

Kapcsoljuk ki a fűtést ott, ahol nem kell: figyeljünk ré, hogy az üres szobákban ne fűtsünk feleslegesen, illetve tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, ezzel is segítve, hogy a meleg jobban megmaradjon otthon.

Címkék:
otthon, fűtés, gáz, rezsi, víz, áram, rezsicsökkentés, hőszigetelés, meleg, otthonfelújítás, áram ára,