Megszedheti magát a költségvetés a rezsiemelésből: ilyen piaci árak jöhetnek augusztustól

Pénzcentrum2022. július 20. 09:14

1828 milliárd forinttal is javíthatják a költségvetést a rezsiemelésből származó bevételek. A szakértő szerint az évi 3,3 milliárd köbméteres lakossági gázfogyasztásból körülbelül évi egymilliárd köbméter kerülhet ki a rezsicsökkentésből.

A kormányzat által közzétett számítások alapján éves szinten akár 1828 milliárd forinttal is javíthatja a költségvetést, ha az átlagon felüli lakossági energiafogyasztás díját piaci szintre emelik – mondta a Népszavának Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője. 

A szakember elmondta:

A pontos piaci árakról a szakmai becslések nagy mértékben szórnak. Pletser Tamás korábban maga is 510 forint körüli tőzsdei gáz-, illetve 140 forintos piaci villamosenergia-árral számolt, amiből évi mintegy 650 milliárdos állami többletbevétel adódik. A piaci árú számlázás alapvető tisztázatlanságai miatt a szakértő a többletbevétel 2022-es törtévre tehető mértékét egyelőre nem kívánta megbecsülni. A lap számításai szerint egyébként a kormány által a közzétett adatokból 748 forintos gáz- és 174 forintos piaci áramár adódik.

Címkék:
gáz, kormány, rezsicsökkentés, költségvetés, gázár, lakossági gázár, gázárak, rezsiemelés,