Rezsiemelés: kevés magyar tud ezekről a támogatásokról, nekik járhat segítség a számlákhoz

Pénzcentrum2022. július 18. 16:07

Az, hogy a magyarok egy jelentős hányada augusztustól többet fog fizetni a gázért és a villanyért, mostanra nagyjából eldőlt, az azonban még nem derült ki, pontosan mennyivel többet, ahogy az sem, miből telik majd erre a kevés bevétellel, ráadásul rosszul szigetelt ingatlanokban élőknek. Kevesen tudják, de az önkormányzattól is kérhetnek segítséget, a kispénzből élők.

Múlt héten energia-veszélyhelyzetet hirdettek Magyarországon, melyre azért volt szükség, mivel egy év alatt a világpiacon az áram ára ötszörösére, a gázé pedig hatszorosára emelkedett. Ilyen körülmények között a 2013-ban bevezetett rezsicsökkentés tovább nem fenntartható: lépnie kellett a kormánynak. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a július 13-i kormányinfón 7 pontos intézkedéscsomagot jelentett be. Az intézkedéscsomag többek között a gázkitermelés és a szénbányászat fokozását, az erőművek ügyének rendbetételét tartalmazza, ám az utolsó pontja közvetlenül is érinti a magyar lakosságot, hiszen mostantól aki az átlagnál több energiát fogyaszt, az a többlethez már piaci áron jut hozzá.

Azóta már számos számítási mód, és táblázat látott napvilágot, mely alapján mindenki igyekszik kiszámolni, mennyivel fog többet fizetni augusztustól, ám az igazság az, hogy a rendelet megjelenéséig pontos számokat senki sem fog tudni mondani előre, csak találgathatunk. Mindenesetre már több önkormányzat is jelezte, hogy segít majd a rászoruló családoknak kifizetni a megemelkedett költségeket.

A városokban, településeken élő szociális helyzetét, problémáit, mindig az adott önkormányzat ismeri a legjobban, de sok helyen mostanra elfogytak a tartalékok. Ennek ellenére sok helyen van megoldás.

Terézváros önkormányzata például energiatanácsadó irodát nyit, emellett fűtéstámogatást nyújtanak a leginkább rászorulóknak. A támogatásra jogosultak körét épp a közelmúltban bővítették (egy főre eső havi jövedelem 135 ezer, egyedül élő esetén 165 ezer), de az utóbbi idők súlyos inflációja, a rezsi várható emelkedése miatt meg fogják vizsgálni a támogatás jelenlegi összegének emelésének lehetőségét is. De támogatják a társasházak, lakások energetikai korszerűsítését is.

A 13. kerület önkormányzatának tájékoztatása szerint Közüzemi díj támogatás állapítható meg annak a személynek, akinek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át ( 71,250.-Ft), egyedül élő esetében a 300%-át ( 85,500.-Ft).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Online energia- és adótanácsadással segíti majd Zugló Önkormányzata a nehéz helyzetbe jutott polgárokat, ezen felül a fűtéstámogatási rendszer kibővítésének lehetőségét is vizsgálja. Az itt élők megsegítése érdekében Zugló Önkormányzata három területen vizsgálja a segítségnyújtás lehetőségét:

  • felülvizsgálják a már működő önkormányzati fűtéstámogatási rendszerünket, és keressük a lehetőségét a támogatási rendszer kiterjesztésének;
  • online energiatanácsadást indítanak, ahol az önkormányzat szakértői segítenek a zuglóiaknak a rezsiköltségek megtakarításában;

Rákospalotán A rezsicsökkentés módosítása miatt nehéz anyagi helyzetbe került XV. kerületi lakosok, családok, az alábbi települési támogatásokat igényelhetik:

  • Palota lakhatási támogatás,
  • Palota ápolási támogatás,
  • Palota gyógyszertámogatás,
  • Palota adósságcsökkentési támogatás,
  • Palota szociális kamatmentes kölcsön,
  • Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatás,
  • Palota rendkívüli települési támogatás,
  • Palota biztonsági berendezés támogatás.
  •  

Ezen kívül még számos vidéki önkormányzat, például Csobánka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2014. (II.20.) számú az egyes pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendelete tartalmaz egy olyan támogatási formát, amely a lakhatáshoz (közüzemi díj (víz, villany)) kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújt támogatást.

Címkék:
önkormányzat, támogatás, szociális juttatás, szociális ellátás,