Magyar gógyi: hatósági áras benzinnel olcsóbb egy aggregátor, mint a rezsiemelt árú áram

Szánthó Péter2022. július 16. 11:02

Egy olcsóbb, kicsi aggregátorral olcsóbb lenne megtermelni az áramot, mintsem kifizetni a piaci árat, ha kifutunk a kormány által meghúzott keretből. A dolog nyitja a benzinárstopban rejlik. De azért ne rohanj a barkácsboltba, mert mint kiszámoltuk: nem ér annyit az egész.

Augusztus elsejétől aki a kormány által kiszámolt átlag felett fogyaszt (az elektromos áram esetében 210 kWh/hó, azaz éves szinten 2523 kWh, földgáz esetében 144 köbméter/hó, azaz 1729 köbméter éves szinten), annak a többletet piaci áron kell majd megvennie. Több millióan kezdtek el matekozni, mennyi is lesz a számla a jövő hónaptól, és hogy tudnák csökkenteni a fogyasztást.

Nincsenek ezzel másképp a Pénzcentrum szerkesztői sem, pörögtek az agytekervények, és végül az egyik legmagyarabb gondolat pattant ki a fejünkből:

mi lenne akkor, ha a rezsiemelt áram helyett egy kisebb aggregátorral termelnénk meg a villamosenergiát?

Az ötlet lényege az volt, hogy az üzemanyagok októberig úgyis 480 forintos literenkénti áron vannak fixálva, hátha így olcsóbban kijön egy kWh-nyi energia, mint a napokban megjelent, 240-250 forintos piaci ár.

Akkor számoljunk!

Gondolatkísérletbe kezdtünk, és egy gyors netes keresés után kiderült, hogy már kb. 150 ezer forintért lehet olyan benzines aggregátort venni, amivel stabilan lehet hozni a 2300-2600 W-os átlagteljesítményt - az egyszerűség kedvéért számoljunk 2500-zal. Ugye, átváltva ez 2,5 kW, ami egy óra használattal 2,5 kWht ad ki: a most emlegetett piaci árakon ennyi energia 600-625 forintba kerülne, ha kicsúsznánk a rezsikeretből.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azért ne rohanj a barkácsboltba

Oké, valóban olcsóbbra jönne ki egy kis benzines aggregátor, mint a rezsiemelt áram, de a dolognak több buktatója is van. Egyfelől ezek a kisebb berendezések sem bírják a végtelenségig, egy egész háztartást nem tudnak napokig, hetekig ellátni árammal. A nagyobbak már többet fogyasztanak, és több százezerbe kerülnek.

Másrészt beltéren a kipufogógázok miatt szigorúan tilos üzemeltetni őket. Emellett hangosak is, a nonstop 90-95 decibellel berregő aggregátort pedig nem hogy a szomszédok nem fogják szeretni, de hosszú távon mi is megbolondulunk tőle.

Az üzemanyag-utánpótlás is bajos: a hazai benzinkutakon ugyanis kannába csakis piaci benzináron engednek tankolni, amivel már nem érné meg az egész hercehurca. Ugyanakkor egy nagy kacsintás kíséretében megjegyezzük, hogy az autónkból is leszívhatjuk a benzint, ha nagyon lelkesek vagyunk.

És végül, ha bárki is vállalná a fenti hacacárét, az gondoljon arra, hogy mindezt a kellemetlenséget havonta kb 10-12 ezer forintért csinálná, ha mondjuk 200 kWh-val csúszik ki a rezsicsökkentésből, és maradnak a mostani piaci árak. Azaz a berendezés kb. egy év alatt hozná vissza az árát, ha képes lenne üzemeltetni a háztartást. De ki tudja: az elektromosság akár olcsóbb is lehet, a benzinárstop pedig nem feltétlenül örökéletű.

Címkék:
rezsi, áram, rezsicsökkentés, villanyszámla, áramellátás, áramfogyasztás, áramtermelés, áram ára, hatósági ár, árstop, benzinárstop, rezsiemelés, ársapka,