A magyarok fele a stressztől, negyede alvászavartól szenved: de vajon képesek még a boldogságra?

Pénzcentrum2021. december 14. 14:32

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint sokan próbálják "elmenteni" a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket az emléke. Az évnek az előttünk álló szakasza pont megfelelő időszak lenne az ilyen élmények begyűjtéséhez, ám bizonyíthatóan a magyarok fele állandó stresszben él, ötöde pedig alvászavartól szenved a rá nehezedő nyomás miatt. Ebből pedig nagyon nehéz kilépni pár pillanatra. Ennek ellenére kíváncsiak vagyunk rá, mennyire boldog nemzet a magyar, miképp értékelik ezt a felemás évet.

Tudsz gyönyörködni egy boldog pillanatban, hogy magadba szívd és elraktározd az élményt, ami aztán átsegít egy jövőbeli szomorúságon? Egy friss kutatás szerint, melyet Ali Faraji-Rad egyetemi professzor vezetett, sokan aktívan próbálják elraktározni a boldogságot, hogy később egy szomorú eseményt feldolgozásánál segítse őket.

A Journal of Consumer Research című folyóiratban megjelent beszámoló szerint Faraji-Rad és társszerzője, Leonard Lee, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársai azt vizsgálták, hogy az emberek hogyan és miképp készülnek fel, ha tudják, hogy a jövőben valami szomorú dolgot kell elviselniük.

Az általunk végzett marketing és fogyasztói viselkedés központú kutatásában jól dokumentált, hogy amikor az emberek szomorúak, megpróbálnak olyan dolgokat tenni, amelyekkel boldogabbá tehetik magukat - legyen szó vásárlásról, evésről, vígjátékok nézéséről

- mondja Faraji-Rad, majd így folytatja: "De vajon hisznek azokban a tevékenységekben, amelyekkel ellensúlyozhatják a szomorúságot, vagy képesek ellenállni neki, amikor az bekövetkezik?". Faraji-Rad azt mondja, hogy húga segített a kutatás elindításában. A Game of Thrones című televíziós sorozat nagy rajongójaként állítása szerint, néhány epizód megtekintése előtt csokoládét majszolt, hogy így küzdjön meg a szomorú jelenetekkel. (A sorozat többek között arról híres, hogy mindenfajta figyelmeztetés nélkül megöli a főszereplőket.)

Ez volt az a jelenség, ami elindított a kutatás irányába: vajon el lehet raktározni a boldogságot a későbbiekre?

- mondja Faraji-Rad. Ő és Lee egy sor kísérletet hajtottak végre, hogy teszteljék, vajon a tudat, hogy valami szomorú dolog következik, növeli-e annak a valószínűségét, hogy amikor a résztvevők választhatnak, a boldog opciót választják. Néhány vizsgálatban azt is tesztelték, hogy az emberek a pozitív emlékekből merítenek-e, amikor a szomorúsággal szembesülnek. sőt, azt is vizsgálták, hogy a fogyasztók a felhalmozott boldogságra támaszkodnak-e, vagy csak megpróbálják kezelni a hangulatukat egy szomorú eseményre reagálva, amikor az ténylegesen bekövetkezik.

"Megállapítást nyert, hogy viszonylag sok embernek van ez a laikus hite, miszerint a boldogságot széfben lehet őrizni" - mondja Faraji-Rad. Azt is megvizsgálták, hogy az emberek hajlamosak-e a jövőbe tekintő vagy inkább a jelenben élni, és azt találták, hogy a jövőbe tekintő fogyasztók nagyobb valószínűséggel „spájzolnak be” boldogságból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Amit összemuzsikálsz nyáron

Azt már tudjuk, hogy a boldog emlékek segítenek, amikor szomorúak vagyunk, éppen ezért mi, emberek létre akarjuk hozni a boldog emlékek ezen erőforrását, amelyek hozzáférhetőek bármikor, amikor szükség van rájuk. Hiszen amikor szomorúnak érezzük magunkat, a nosztalgia, az emlékek előhívása jobb kedvre deríthetnek minket. A kutatók szerint a pozitív hangulat szintén jó puffer lehet - de csak rövid távon. Tehát ha most jól érezzük magunkat, az segít a majdani nehezebb pillanatokban, de ne áltassuk magunkat, általában a hangulat gyorsan elillan, és csak az emlékek működhetnek.

Azt raktározd el mind télre

A karácsonyi készülődés egy tipikusan olyan időszak lehetne, mely alkalmas pozitív emlékek élmények felhalmozására, melyekre az év egy későbbi, kevésbé fényes időszakából visszatekintve jókedvünk lehet. Sokaknak azonban ez a pár hét sokkal inkább szól a stresszről, mintsem a lelassulásról. Holott az előttünk álló napok, kitűnő alkalmat adnának arra, hogy számvetést készítsünk a 2021-es évünkről.

Sokaknak azonban ez szinte lehetetlen. Egy másik kutatás, mely már kifejezetten a magyarokat vizsgálta, azt állapította meg, hogy  honfitársaink saját bevallásuk szerint is komoly terhekkel és állandó rohanással kell megbirkózniuk a mindennapokban, ami meg is teszi a hatását. A Generali felméréséből kiderült, hogy

a lakosság 51 százaléka krónikus stresszre, 23 százaléka pedig rendszeres alvászavarokra panaszkodik, és a 40-50-es „szendvicsgeneráció” körében még rosszabb az arány. A folyamatos feszültség miatt azonban a szervezetünk előbb-utóbb benyújtja a számlát.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje

És te gondolkoztál már valaha azon, mi az, ami igazán boldoggá tesz? A családod, a munkád, esetleg a hobbid? Egy olyan felemás év vége felé, mint az idei, mi is kíváncsiak vagyunk, hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. Még idén, 2021 legutolsó napjaiban publikáljuk az eredményt, melyből kiderül majd, mennyire boldog nép a magyar, melyek a legboldogabb területei az országnak, és mi frusztrálja leginkább az embereket. Ha válaszolsz a 15 rövid kérdésünkre, sokat segíthetsz nekünk abban, hogy kiderüljön: boldog-e a magyar?

Címkék:
karacsony, stressz, magyarország, boldogság, felmérés, kutatás, magyar, magyarok, alvászavar, kutatók, boldog élet,