A legjobb cigánypecsenye recept: mutatjuk, mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve!

Pénzcentrum2021. március 21. 19:02

A magyaros sültek egyik kötelező darabja nem más, mint a klasszikus cigánypecsenye, ami a cigánypecsenye eredeti recept szerint egy egyszerű sertéssült, bő zsírban kisütve, tetején egy szelet szalonnával. Tudd meg, hogyan készül a cigány pecsenye karajból és hogy hogyan variálható a cigány pecsenye recept, milyen hamis cigany pecsenye recept készíthető a klasszikus sertéshúsos verzión kívül! Cigánypecsenye recept képpel: mutatjuk, hogy néz ki a klasszikus cigánypecsenye karaj használatával!

A cigánypecsenye a magyar konyha egyik legnagyobb és egyben legegyszerűbb klasszikusa, mégis legendák övezik eredetét és készítését. Mi az a cigánypecsenye? Sokan tudják, hogy a cigánypecsenye egy húsos étel, ám azt, hogy milyen húsból készül a cigánypecsenye, számtalanszor összetévesztjük. Cikkünkben most lerántjuk a leplet a cigánypecsenye eredetéről: eláruljuk, mi a cigánypecsenye és a cigánypecsenye milyen hús felhasználásával készül, illetve mi a cigányszalonna, amivel eredetileg sütötték azt. Amellett, hogy milyen húsból van a cigánypecsenye, azt is megtudhatod, hogy milyen köret illik a cigány pecsenye mellé és milyen más húsokkal együtt szerepel a népszerű fatányéros ételek között.

Mi a cigánypecsenye és miért cigánypecsenye a neve?

A cigánypecsenye nem más, mint beirdalt szalonnával együtt sütött disznóhús szelet, leggyakrabban sertéstarja, de karajjal is népszerű a cigánypecsenye elkészítése. A cigány pecsenye eredete számos különböző történetre vezethető vissza. A legelterjedtebb verzió az, hogy a cigánypecsenye készítése ténylegesen a vándorcigányoktól származik, akiknek a gasztronómiájában sokkal több parázs fölött sütött hús szerepelt, mint a magyar konyha esetében, ahol inkább a húsok főzése volt (pl. tipikus magyar pörköltek) az elterjedt. A cigánypecsenye elnevezés utalhat a hússzelet füstös ízére és barna színére is, amit a parázs fölötti sütésnek köszönhetünk.

A cigánypecsenye készítése során a hússzeleteket hagyományosan egy darab irdalt szalonnával együtt tűzték a nyársra, előzőleg pedig egyszerű, fűszeres páccal ízesítették. A cigánypecsenye szalonnája eredetileg a cigányszalonna volt, amelyet a vérbe mártva füstöltek meg - a készítés során képződő fekete rétegről kapta a nevét. A cigánypecsenye páca hagyományosan száraz pác: só, bors, paprika, fokhagyma és mustármag alkotja, azonban ma már sokan egyszerűen bedörzsölik a húst folyékony mustárral az ízesítésnél.

A cigánypecsenye eredete és népszerűsége a magyar gasztronómiában egy másik megközelítésben is értelmet nyerhet: sokak szerint a cigánypecsenye a szocializmusban vált népszerű, közkedvelt étellé, ugyanis mivel egy gyorsan, előre elkészíthető, ám mégis magyaros fogásról volt szó, hamar népszerű lett az iskolák és a munkahelyek menzáin. Ma már a cigánypecsenye sütése leggyakrabban serpenyőben vagy sütőben történik a klasszikus szabadtéri parázs helyett és sok vöröshagymát, fokhagymát használhatunk hozzá.

A cigánypecsenye milyen húsból készül?

A cigánypecsenye alapvetően egy egyszerű karaj vagy tarja szelet, ám számos receptben találkozhatunk az étel készítésének különböző megközelítésével - például egyesek zsírosabban készítik (bő zsírban sütés vagy bőrös hús használata), míg mások csak egy kevés olajat használnak hozzá. Akkor beszélünk igazi cigánypecsenyéről azonban, ha az ételből nem sajnáljuk ki a kalóriát és gazdagon meglocsoljuk zsírral, megrakjuk bőrös füstölt szalonnával.

  • Cigánypecsenye karajból: Az igazi cigánypecsenye recept karaj felhasználásával ideális. A karaj egy aránylag sovány disznóhús, amit könnyű szárazra sütni, azonban a szalonnából kisült bőséges zsír ezt ellensúlyozza.
  • Cigánypecsenye tarjából: A tarja a karajjal szemben egy szaftosabb sertéshús típus, eleve sokkal több zsír sül ki belőle, így ízélményben és kalóriában gazdagabb is az étel. A karaj ugyanolyan alkalmas cigánypecsenye receptek készítéséhez, mint a tarja, sőt, ez a verzió sütőben is könnyen megsül, éppen a hússzeletben rejlő zsiradéknak köszönhetően.
  • Cigánypecsenye csirkemellből: A cigánypecsenye receptek számtalan variációját ismerjük, ezek között is az egyik legnépszerűbb a hamis cigánypecsenye csirkemell használatával. Ebből a húsból készülhet akár diétás cigánypecsenye is (ne zsírban, hanem roston süssük a csirkemellet, de kínáljuk fel mellé a szalonnát).
  • Cigánypecsenye marhahúsból: Rendhagyó módon a cigány pecsenye receptje marhaszelettel is készülhet – ez lehet egy vékonyabb, hirtelen sült hússzelet, vagy akár egy bő zsírban kisült, vastag steak is, ízléstől függően – a lényeg, hogy ne maradjon le a cigánypecsenye tetejéről a szalonna!

Eredeti cigánypecsenye recept: egyszerű és nagyszerű!

A cigánypecsenye hozzávalói

  • ½ kg sertéstarja (vagy sertéskaraj)
  • 250 g füstölt szalonna
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ek mustármag (vagy folyékony mustár)
  • 6 ek liszt
  • 3 ek őrölt pirospaprika
  • 4 ek napraforgóolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 4 fej vöröshagyma ízlés szerint

A cigánypecsenye recept elkészítése

  1. A cigánypecsenye készítése során a hús pácolása az első lépés. Szeleteljük a húst kb. 1 cm vékonyságúra, széleit vagdossuk be, de ne klopfoljuk ki, ugyanis akkor a cigánypecsenye száraz lesz. Tegyük a hússzeleteket egy tálba, dörzsöljük be őket egy kevés olajjal, majd ízesítsük őket sóval, borssal, áttört fokhagymával és mustármaggal. Egy órán keresztül pihentessük a hűtőben.
  2. A füstölt szalonnát szeleteljük fel úgy, hogy minden cigánypecsenye tetejére jusson egy darab. A szalonnát bőröstől használjuk fel, a szeleteket háromnegyedükig vagdossuk be (kakastaréj alak). Süssük őket ropogósra, majd vegyük ki a zsírból.
  3. A pihent hússzeleteket forgassuk meg a liszttel összekevert pirospaprikában, majd hirtelen, nagylángon süssük ki a szalonna kisült zsírjában. A kisült cigánypecsenye szeleteket tálaljuk a tetején 1-1 db sült szalonnával.
  4. Ízlés szerint a cigánypecsenye mellett a zsírban, vagy a hátramaradt, húsos szaftban süssük ki a cikkekre vágott hagymát is. Tálaláskor az ízes, zsíros szafttal locsoljuk meg a húst. Kínáljunk a cigánypecsenye mellé kenyeret, krumplit vagy rizst, illetve savanyúságot.

Cigánypecsenye sütőben

A cigánypecsenye receptek szintén egy egyszerűen elkészíthető verziója a sütőben sült cigánypecsenye. Ebben az esetben a hús készülhet a szalonnával egyben, vagy külön is. A legegyszerűbb verzió az, ha a választott hússzeleteket felsorakoztatjuk egy tepsiben, minimális zsiradék használatával, sóval, borssal és mustárral fűszerezve, majd a tetejükre fektetjük a beirdalt szalonnákat és hagyjuk őket szépen együtt megsülni.

Cigánypecsenye köret ötletek

A cigánypecsenye gyakorlatilag bármilyen körettel tálalható: gyakori cigány pecsenye köret például a rizs, a sült krumpli, a savanyúság, de dinsztelt káposztával vagy zsenge saláta körettel is nagyon finom a klasszikus cigánypecsenye. Ha formabontóbbak szeretnénk lenni, a cigánypecsenye mellé tálalhatunk köretként édesburgonyát vagy sült céklát, krokettet, vagy például zsemlegombócot is.

Fatányéros menük: kötelező elem a cigánypecsenye

Szinte minden magyaros étteremben megtalálható az étlapon a "fatányéros", általában több személyre szóló (2-4 fős) kiadásban. A fatányéros lényege, hogy halmozzuk a magyaros sültek élvezetét, éppen ezért elengedhetetlen része a menüknek a cigány pecsenye is. Ha otthon egy igazi, magyaros fatányéros menüt szeretnénk összedobni, a cigánypecsenye mellett mindenképpen szerepeljen rajta a rántott karaj, a roston sült jércemell és egy alternatív fogás is, mint például a roston sült hal vagy az egyszerű rántott sajt. Köretként mindenképpen jelenjen meg a fatányéron a rizs, a süt krumpli, a csalamádé és néhány szelet friss zöldség, ha másért nem is, dekorációként. Egy ilyen ütős étkezés után ritkán tudunk helyet szorítani a desszertnek, ám ha mégis sikerül, javasoljuk, hogy maradjunk a magyaros vonalnál és válasszuk a Gundel palacsintát, a somlói galuskát vagy egy könnyedebb túrógombócot!

Milyen desszertet tálaljunk cigánypecsenye után?

Habár a ciganypecsenye recept szinte bármilyen hússal és körettel elkészíthető, ne felejtsük el, hogy alapvetően egy klasszikus magyaros ételről beszélünk, ami mellé szintén a hagyományosabb desszertek illenek. Tipikusan ilyen ételek például a dobostorta, a házi rétes, vagy például a pillekönnyű habbal tálalt madártej.

Címkék:
tűz, recept, sertéshús, olaj, fekete munka, szalonna, receptek, magyaros ételek, magyar rizs,