Aggasztó számok: embertelen mennyiségű szemetet termelnek a magyarok

NapiCsárt2019. augusztus 23. 14:30

Majdnem 400 kilónyi kommunális szemetet termelt minden egyes magyar ember egyetlen év alatt. A statisztikák szerint ugyan még az uniós átlag alatt vagyunk, de például a románok, szlovákok még nálunk is kevesebb dolgot dobtak a kommunális kukákba. Öröm az ürömben, hogy évről évre csökken a magyarok által termelt hulladák mennyisége.

Minden egyes magyar, csecsemőtől az aggastyánig 385 kilónyi lakossági hulladékot termelt 2017-ben az Eurostat adatai szerint. Ezzel egyébként nem is állunk rosszul, nálunk csak Szlovákiában (378 kg/fő), Csehországban (344 kg/fő), Lengyelországban (fejenként 315 kg) termeltek kevesebb szemetet az emberek - a sort Románia zárja, ahol 272 kilónyi hulladék jutott egy főre abban az évben.

A régióból Ausztriában termelik a legtöbb szemetet: 570 kiló jutott egy főre, Szlovéniában pedig egy ember átlagban 471 kilónyi hulladékot termelt abban az évben.

Loading...

A legnehezebb kukák Dániában voltak, ahol egy fő 781 kilónyi kommunális hulladékot termelt 2017-ben, a második, jóval lemaradva Ciprus lett (637 kg/fő), a németek pedig fejenként átlagosan 633 kiló cuccot dobtak a kukába. Az uniós átlag inkább közelebb áll a magyarokhoz: összességében az EU-s polgárokra fejenként 486 kiló szemét jut átlagosan.

Loading...

Pozitívumként fogható fel, hogy 2000 óta kisebb-nagyobb kilengésekkel. de csökkent a hazánkban termelt hulladék mennyisége. Egészen pintosan 61 kilóval termeltek kevesebb hulladékot 2017-ben a magyarok fejenként, mint az ezredfordulón.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rengeteg az e-szemét

A 2016-os adatok szerint hazánkban 6 kilónyi elektronikai hulladék jutott egyetlen főre: ez elég nagy ugrás, hiszen 2008-ban még csak 4,5 kg/fő volt a hazai termelés.

Az e-hulladékok többségét a kiöregedett háztartási nagygépek, mint a mosógépek, mikrohullámú sütők, hűtők, stb. teszik ki, viszont a szórakoztatóelektronikai (pl. tévé vagy hifi), illetve a számítástechnikai és telekommunikációs eszközök (pl. PC, laptop, tablet, mobiltelefon) is komoly mennyiséget jelentenek. A Magyarországon forgalomba hozott elektromos és elektronikai cikkeknek 59,1 százalékát teszik ki a háztartási nagygépek, 10,5 százalékát pedig a háztartási kisgépek (mint pl. a vízforraló). A fogyasztói berendezések 9,6 százalékot, az IT és telekommunikációs eszközöt 9,4 százalékot jelentenek. További 6 százalékot tesznek ki elektromos és elektronikus szerszámok, és 4,2 százalékot a lámpák. A legkevesebb mennyiséget a gyógyászati segédeszközök (0,7 százalék), sport berendezések és elektronikus játékok (0,6 százalék) teszik ki.

Címkék:
otthon, hulladék, eurostat, szemét, kuka, napicsárt, kommunális hulladék,