Nem érted a villanyszámlát? Itt a részletes segítség

Pénzcentrum2013. november 3. 08:07

Szénipari szerkezet-átalakítási díj; na az meg mi? - teszik fel rengetegen a kérdést kezükben a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számlával. A Pénzcentrum.hu részletes számlamagyarázójából minden kiderül.

A napokban látott napvilágot, hogy a várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatók, mindenki számára megérthetők lesznek a számlaképek. Mint azt Németh Szilárd, a rezsikommandó vezetője elmondta, a szabályokat törvény rögzíti majd: "Meg fogjuk határozni színekkel az egyes szolgáltatások területét, hogy még könnyebb legyen az eligazodás, és meg fogjuk határozni még a betűméretet is" - mondta az országgyűlési képviselő, jelezve, hogy a jogszabály vonatkozik majd a gáz-, a villany-, a távhő-, a víz- és csatorna-, valamint a szemétszállítási és a kéményseprési számlákra is. Hozzátette, hogy lesz egy úgynevezett elsődleges számla, de emellett a szolgáltatók a továbbiakban is kötelesek lesznek kibocsátani a részletes számlát.

Hamarosan tehát egységes számlaképpel találkozhatnak majd hónapról hónapra a fogyasztók; addig azonban még rengeteg fejfájást okozhat az elszámoló számlák értelmezése a lakosságnak (természetesen az egységes számlakép nem fogja befolyásolni az egyes tételek érthetőségét). Éppen ezért ezúttal az ELMÛ Nyrt. fogyasztóknak kiküldött számlamagyarázóján keresztül mutatjuk be a villamosenergia-kereskedelmi elszámoló számla egyes tételeit. Bár a számlakép az egyes szolgáltatóknál egyelőre eltérő, a főbb tételek mindegyik formátumon megtalálhatók. (A mintaszámlán szereplő adatok és összegek bemutató jellegűek, az egységár, az általános forgalmi adó (áfa) mértéke és a számszaki adatok eltérhetnek az aktuális számla adataitól.)

1. Szolgáltató adatai

2. Postázási cím: az ügyfél által megadott számla kézbesítéshez használt cím.

3. Ügyfélkapcsolati információk: itt található a szolgáltató internetes és levelezési címe, telefonszámai és azon elérhetőségek, ahol a mérőállás bejelenthető.

4. Az ügyféllel (vevővel), felhaználási hellyel és a felhasználó adataival kapcsolatos információk:

  • Vevő (Fizető) azonosító, szerződéses folyószámla: a vevő folyószámlájának azonosítója, ez alapján történik a kiküldött számlák és befizetések nyilvántartása. Számlázással kapcsolatos bejelentés vagy befizetés esetén ezt az azonosítót kell használni. Felhasználó azonosító számra kell hivatkozni mérőállás-bejelentéssel és számlázással kapcsolatos ügyintézés esetén.
  • Felhasználási hely címe: a villamosenergia-vételezés helye.

5. Számlakiegyenlítéssel, befizetéssel kapcsolatos információk:

  • Elszámolási időszak: a szerződésben megállapított, elszámolás alapjául szolgáló, két mérőleolvasás közötti időszak.
  • Fizetendő összeg: fizetendő (bruttó) végösszeg.
  • Fizetési határidő: a befizetés beérkezésének határideje.

6. Számlaösszesítő és egyéb adatok: a számlán elszámolt tételek összesítése és az aktuális rendeletnek megfelelő ÁFA, valamint a számla befizetendő (bruttó) végösszege. Az összesített adatok részletezése a számla hátoldalán található. A folyószámla egyenleg tartalmazza az aktuális számla értékét is.

7. Rezsicsökkentésből származó megtakarítás kimutatása: tartalmazza az elszámolt időszakban, illetve a 2013. január 1. óta, a rezsicsökkentésnek köszönhető megtakarítást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

8. Méréssel kapcsolatos adatok:

  • Mérési pont azonosító (POD): a csatlakozási pont azonosítója, mely a hálózat és az energiakereskedők közötti ügyfél releváns információk, mérési és elszámolási adatok kommunikálására szolgál.
  • Elosztói engedélyes: a vételezési helyen található hálózat üzemeltetője.
  • Mértékadó éves fogyasztás: az előző elszámolási időszak fogyasztása alapján megállapított várható éves fogyasztás.

9. Információk az elszámolásról: a lakossági fogyasztókat a jelenleg hatályos 4/2011. (I.31.) NFM rendelet és az egyetemes szolgáltatói üzletszabályzat alapján a lakossági "A1" árszabás szerint 1320 kWh éves elfogyasztott mennyiségig kedvezményes árszabás illeti meg. A vezérelt, külön mért fogyasztást "B Alap" árszabás szerint számolják el.

10. Rendszerhasználati díjak: jogszabályban meghatározott díjak, melyek a hálózatüzemeltetés költségeire nyújtanak fedezetet.

11. Információk a pénzeszközökről: a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI.tv. 147. §-a szerint fizetendő összevont pénzeszközök (díjak), amelyek teljes egészében a MAVIR Zrt. részére továbbításra kerülnek. Pénzeszközök díjtételei:

  • Szénipari szerkezet-átalakítási támogatásra fizetendő díj: a széntüzelésű erőművek támogatására fordított díj.
  • Kedvezményes árú villamosenergia támogatására fizetendő díj: a 116/2007 (XII.29.) GKM rendeletben meghatározott kör részére biztosított kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatására fordított díj.
  • Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj: a hővel kapcsoltan áramot termelő erőművek támogatására fordított díj.

12. Egyéb tájékoztató adatok: rövidítések magyarázatát, következő részszámla mennyiséget (tervezett részszámla mennyisége, mely a mértékadó éves fogyasztás alapján megállapított, vagy a felhasználó által kért havonta számlázandó mennyiség) és a fogyaztásravonatkozó egyéb adatokat tartalmazza.

13. Elszámoló számlában elszámolt részszámlák: tartalmazza az elszámolt időszakban, már előzetesen, becsült érték alapján kiszámlázott részszámlák adatait.

 

Címkék:
energia, rezsi, villany, közművek, villanyszámla,