Minden áron: a magyarok kétharmada egyetért a rezsicsökkentéssel

MTI2013. május 14. 16:04

A fogyasztók 53 százaléka támogatja az állami szerepvállalás erősödését az energiaszolgáltatásban, a rezsicsökkentéssel pedig akkor is egyetért 59 százalék, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz - derül ki az energiainfo.hu energiaipari szakportál kedden ismertetett reprezentatív kutatásából.

A válaszadók 49 százaléka támogatja a rezsicsökkentést akkor is, ha emiatt a szolgáltatók beruházásokat kénytelenek elhalasztani, 40 százalék viszont ebben az esetben egyértelműen ellene van. A befektetők jelenlétét az energiaiparban a fogyasztók 21 százaléka támogatja egyértelműen, 38 százalék viszont egyértelműen ellenzi. A versenyt egyébként 46 százalék kifejezetten hasznosnak tartja és csak 20 százalék ítéli károsnak - emelte ki Drucker György, a szakportál vezető elemzője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

A kutatás során adott válaszok a pártpreferenciáktól függően is eltértek. A Fidesz támogatóinak például 74 százaléka ért egyet az állami szerepvállalás erősödésével, a baloldali válaszadóknak viszont csak 40 százaléka. A Fidesz szavazóinak 70 százaléka akkor is támogatja a rezsicsökkentést, ha az a szolgáltatóknak hosszabb távon veszteséget okoz, míg a baloldal támogatóinak 55 százaléka válaszolt így. A Fidesz támogatóinak 67 százaléka akkor is helyesli a kormányzati intézkedést, ha emiatt beruházásokat kell elhalasztani, a baloldali válaszadók 54 százaléka viszont így már ellenzi a rezsicsökkentést.

A felmérés szerint a fogyasztók alapvetően elégedettek a szolgáltatásokkal. Az áramszolgáltatást a megkérdezettek 71 százaléka teljesen megbízhatónak tartja. A gázszolgáltatás esetében 58 százalék a maradéktalanul elégedettek aránya. A válaszadók 23 százaléka kifejezetten aggódik Magyarország energiafüggősége miatt, amit főként a fiatalok tartanak gondnak. A megoldás 59 százalék szerint a paksi atomerőmű bővítése, 36 százalék pedig a megújuló energiaforrásokat fejlesztené.

A felmérés másik részét ágazati szakértők körében végezték, eszerint 43 százalék elégedetlen az ágazat privatizációjával, 25 százalék pedig elégedett. A rezsicsökkentés a válaszadók 10 százaléka szerint semmilyen negatív hatást nem fog eredményezni. Ezzel szemben az árampiac esetében a válaszadók 67, a gázpiac esetében 63 százalék állította azt, hogy megállnak az infrastrukturális beruházások. Az áramszolgáltatásnál 61, a gázszolgáltatásnál 55 százalék prognosztizálja a hálózatok színvonalának folyamatos romlását. Elbocsátásokat az árampiac esetében 57, a gázpiac esetében 52 százalék valószínűsít. Egyes egyetemes szolgáltatók kivonulását az energetika mindkét részpiacán 39 százalék tartja valószínűnek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék:
energia, rezsi, rezsicsökkentés, paksi atomerőmű,