Trükköznek a vezetékes gázzal? Videón a válasz

Pénzcentrum2013. február 23. 08:02

Különös videófelvétel érkezett a Pénzcentrum.hu szerkesztőségébe. A megszokott kék színű láng helyett sárgás-vörösben pompázott olvasónk konyhai gázkészülékének tűzrózsája. Vajon a szolgáltató trükközött a keverékkel? A Pénzcentrum.hu utánajárt a jelenségnek.

Újabb különös felvétel érkezett szerkesztőségünkbe. Ezúttal videón örökítette meg egy olvasónk, amint a megszokott kék színű láng helyett (bunzen kék - a szerk.) sárgás-vörös lánggal égett konyhai gáztűzhelye. Olvasónk beszámolója szerint a jelenség nem először fordult elő. "Pár hónapja felhívtam telefonon a szolgáltatómat, ahol egy hölgy munkatársuktól azt a választ kaptam, azért piros színű a gázláng, mert bizonyára koszos a készülék, ki kellene tisztíttatni. Ismerős gázszerelő szakembernek is elmeséltem, aki csak mosolygott ezen..." - fűzte hozzá olvasónk.

A Pénzcentrum.hu értesülései szerint a földgázzal üzemelő gázkészülékeknél a "sárgás-vörös" színű gázláng arra utalhat, hogy nem tökéletes az égés. A tökéletes égéshez, illetve az ahhoz legközelebbi kémiai állapothoz az égéshez szükséges alapfeltételek közül az égési anyag és az oxigén megfelelő minőségének és arányának keveredése szükséges. A megfelelő minőséget és arányt, mind az oxigén, mind az éghető anyag (földgáz) vonatkozásában több tényező befolyásolhatja (például a földgáz vagy levegő összetétele, s az azokban lévő nem éghető részek, a megfelelő arányt (keveredést) biztosító műszaki berendezés).

Szolgáltatók körében végzett felmérésünk szerint a sárgás elszíneződést vélhetően a gáz-levegő keverékben lévő szilárd szemcsék izzása - por, esetleg egyéb nem, vagy rosszul égő anyag - okozza. (Rövid időre szándékosan is kiváltható ez a jelenség egy jól működő, kék lánggal égő tűzhelyen is, ha például hintőport szórunk az égő gáz fölé.) Az idős gázelosztó vezetékekben lehet leülepedett por, amely a téli, azaz nagyobb gázfogyasztáskor fellépő gázáramlási sebesség-növekedés következtében felkavarodik és bekerülhet a lakáson belüli gázcsövekbe illetve gázégőkbe is. Tehát az elszíneződés semmiképpen sem a túlzott inert tartalomnak a következménye. Ha a földgáz túl sok inertet (azaz nem éghető összetevőt) tartalmazna, akkor a szükségesnél több levegő (oxigén) lenne a gáz-levegő keverékben, így a láng színe a kék illetve a színtelen felé tolódna el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Trükköznek a vezetékes gázzal? Itt a válasz

Természetesen a legtöbb fogyasztóban felmerül a kérdés, hogy egy szolgáltató mennyire tud a keverék összetételével trükközni? Mivel a földgáz egy túlnyomásos, zárt rendszerben áramlik, a szolgáltató nem tud változtatni a csőben áramló gázkeverék összetételén. Ehhez speciális kompresszorok és egyéb berendezések lennének szükségesek, amelyekkel sem a gázelosztó sem a gázszolgáltató nem rendelkezik. Arról már nem is beszélve, hogy az FGSZ Zrt. a szállítórendszerbe átadott földgáz minőségét folyamatosan (7 percenként) méri - napi és havi átlagot számol, s bizonylatol. Sőt, az FGSZ Zrt. által működtetett gázösszetétel-elemző és fűtőérték számító berendezések mérésügyileg hitelesítettek.

A trükközésre mindazonáltal a szolgáltatás biztonságának fenntartása miatt sincs lehetőség. A gázkészülékek gyártója a készüléken, illetve a hozzá tartozó gépkönyvben, műszaki leírásban, tanúsítványban meghatározza, hogy az melyik szabvány vagy előírás szerinti minőségű, paraméterű ( például a készülék csatlakozási pontjában előírt nyomás) gáz elégetésére alkalmas. A minőséget, illetve a paramétereket jellemzően a szabványok vagy előírások bizonyos határok ( -tól - ig értékek ) között adják meg. A gyárilag beállított készülékeket az üzembehelyezés alkalmával a szakember ellenőrzi, illetve a helyi viszonyoknak megfelelően beszabályozza. Ha a gáz összetétele megváltozik, akkor az égési folyamat nem a tökéletes vagy ahhoz közeli állapot szerint megy végbe, így a készülék működésére káros hatással lehet és akár balesetveszélyt is jelenthet. A balesetveszély elsősorban az egészségre káros anyagok keletkezésében ( például szénmonoxid) jelentkezhet. Éppen ezért tanácsos készülékeinket minimum évi egy alkalommal szakember bevonásával leellenőriztetni.

Címkék:
gáz, energia, rezsi, gázszolgáltató,