Hatalmas bukta a pesti lakáspiacon: szenvednek a külső kerületek

Pénzcentrum2012. november 23. 17:31

Közismert tény, hogy az elmúlt pár évben az ingatlanpiaci forgalom töredéke a válság előttinek. Ez az esés azonban nem egyformán érintette a főváros kerületeit, hiszen míg az egyik kerületben a korábbi forgalmának közel 60 százalékát tudja ma is, addig van ahol a negyedénél is kevesebbre képes - áll a Duna House elemzésében.

Hogy melyik kerület mekkora ingatlanforgalmat produkál, arra a legegyszerűbb számítás, ha az adott kerületben található ingatlanok számát és az ott létrejött adás-vételek darabszámát vesszük alapul. 2007-ben országosan 190 ezer tranzakció zajlott, ebből 60 ezer jutott Budapestre. Ebben az évben például a VI., VII., VIII. kerületek nagyjából minden tízedik lakása új gazdára talált, míg a szomszédos V. kerületben ez csak 33-ból egyre igaz.


2011-re 88 ezerre zuhant az országos tranzakciószám, amelyből 24 ezer esett a fővárosra. Ha a fenti egyszerű számítást a 2011-es adatokra is elvégezzük, a sorrendben nagy változást nem tapasztalunk, de látható a forgalombeli óriási különbség. A belvárosban ekkor már nem cserél gazdát minden tízedik lakás, hanem csak 25-ből egy, és a dél-pesti kerületekben is minden századik ingatlan talál csak új tulajdonosra.


A két adatsor összehasonlítása lehetőséget ad arra, hogy rangsorba állítsuk a kerületeket a korábbi forgalmukhoz képest történt piacvesztésük szerint. Ekkor kiderül, hogy az amúgy lakásállományához mérten kis százalékban tulajdonost cserélő V. kerület esetében történt a legkisebb változás, hiszen a 2007-es forgalmának 57 százalékát bonyolította 2011-ben is, míg a legnagyobb vesztes XVII. kerület a korábbinak csupán 23 százalékára volt képes.


A korábbi forgalmának legnagyobb arányú veszteségét a pesti külső kerületek és a főváros déli szektora szenvedte el (sötét tónussal az alábbi térképen). A belső kerületek és Buda legnagyobb része azonban közel a fele forgalmát tudja még most is a korábbinak, ami ugyan így is drámainak hangzik, mégis másfél-kétszerese az igazi vesztes kerületekének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: