A kutyának sem kell már új lakás

Pénzcentrum2012. szeptember 19. 10:37

Tovább folytatódott az új lakások kínálatának szűkülése - Budapesten jelenleg csupán 3810 újépítésű lakás közül választhatnak a vásárlók. Arról nem is beszélve, hogy a piaci előrejelzések szerint még nem értük el a mélypontot. Az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és stagnáló kereslet alapján ugyanis még tovább fog szűkülni az új lakások kínálata - mondta el Földi Tibor, a Cordia Zrt. vezérigazgatója egy mai napon tartott sajtóbeszélgetésen.

A budapesti újépítésű lakáspiacot továbbra is a kínálatszűkülés jellemzi. Jelenleg 3810 eladatlan lakás vár gazdára 77 százalékos értékesítettség mellett, melyből 64 százalék elkészült, a többi építés alatt áll. A kínálatszűkülés több okra vezethető vissza. Egyrészt az eladások 2011 második félévéhez képest stagnáltak, miközben a tavalyi év azonos időszakához képest csökkentek. Továbbá egyre kevesebb új lakás jön vissza a piacra a meghiúsult ügyletek miatt és egyre több projekt indítását végleg vagy időlegesen elhalasztják a finanszírozás hiánya miatt. Az idén bedőlt új lakások száma a tavalyi félévhez képest közel 50 százalékkal emelkedett. A legnagyobb kínálatszűkülés a III. és a VII. kerületekben jelentkezett.

2012 első félévében az új lakások iránti kereslet stagnált, amit bizonyít, hogy az elmúlt fél év alatt eladott lakások száma 1259-ről csupán 1304-re nőtt. A legtöbb lakást a XI és a XIII. kerületekben értékesítették. Egyedül az újonnan megjelenő projektek tudtak jobb értékesítési arányt felmutatni az előző félévi teljesítményhez képest. A növekedés egyetlen oka, hogy az újonnan megjelenő projektek - a piackutatások által alátámasztott tényeket szem előtt tartva - az átlagosnál jobb lakásokat kínálnak, mind ár-értékarány, mind belső elrendezés tekintetében. 2012 első félévében megjelent projektek értékesítettsége majdnem 40 százalék volt. Azonban azt is meg kell említenünk, hogy az átlagos projektméret tovább csökkent 15 lakásra a tavalyi év azonos időszakát képviselő 18 lakásos új projektekhez képest.


Az eladásra került lakások korrigált mérete (a terasz és a kert méretének bizonyos százalékával módosítva)az előző évek tendenciáit követve továbbra is növekedett, ezúttal 67-ről 69 négyzetméterre, ugyanakkor az átlag eladási négyzetméter is növekedést mutat, 425 000-ről átlagosan 430 000 forintra emelkedett. Mindeközben az elfekvő készlet is enyhe növekedést mutat a tavalyi évhez képest. A kínálati átlagárakat figyelembe véve is növekedésről számolhatunk be, immár az átlagos négyzetméterár 486 551 forint. Ennek egyik legfőbb oka a visszajövő lakások magas árai mellett, hogy a kínálatban folyamatosan növekszik a nehezen eladható drágább lakások aránya. Továbbá az új projektek átlagárai is emelkedtek 465.345 forintról 483.247 forintra.

Összességében prognosztizálható az egyre csökkenő építési és használatbavételi engedélyek és a stagnáló kereslet alapján, hogy tovább fog szűkülni az új lakások kínálata. Év végén már csak 3 400 körüli kínálattal számol a Cordia Zrt. Ezáltal a csökkenő lehetőségek következtében a társaság továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy növekedni fog azon budapesti lakást vásárlók aránya, akik kénytelenek lemondani az új lakás nyújtotta élményekről. A piacon lévő kevés új lakás nem tudja a vevők igényeit teljes mértékben kielégíteni sem belső elrendezés, sem műszaki jellemzők, sem ár-értékarány tekintetében. Ha nem indulnak újabb projektek, akkor többen kényszerülhetnek majd használt lakás vásárlására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: