Tízmilliárdos beruházás Budapesten: megújul a VIII. kerület egy része

MTI2012. május 10. 17:26

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) új épületegyüttesének átépítéséről a napokban döntött a kormány, a beruházás első ütemében 4,7 milliárd forintot fordít az Orczy-kertben lévő Ludovika campus átépítéséhez, a teljes beruházás a tervek szerint 24,5 milliárd forintba kerül majd - közölte Fürjes Balázs nagyberuházási kormánybiztos csütörtökön az MTI-vel.

A kormánybiztos elmondta: a munka ez év végén kezdődik és 2015-ig tart, a Ludovika épületét 2013-ig adják át. A teljes beruházásban további épületek felújítása, átépítése, valamint lőtér, sport- és lovaspálya, uszoda és gyaloghíd kialakítása is szerepel; az egyetem alapterülete így összességében 200 ezer négyzetméter lesz.



Nagyobb térképre váltás

Fürjes Balázs szólt arról, hogy a kormány a költségvetési forrás rendelkezésre bocsátásával lehetővé teszi a beruházás elindítását, az első ütemben a Ludovika campus kiépítését, valamint az Orczy-kert felújítását, azonban az állami támogatás nem fedezi a teljes beruházás költségeit. A kiadások egy részét uniós támogatásból és a megüresedett egyetemi ingatlanok, kollégiumok értékesítéséből biztosíthatják - tette hozzá.

A kormánybiztos elmondta, hogy a tervek szerint a Rendészettudományi Kar (RTK) a rendőrség meglévő Diószeghy Sámuel utcai épületébe költözik, ahol taktikai lőtér, küzdősport-terem is van. Az RTK kollégiumának új épületét a Diószeghy utcai rendőrségi épület melletti, jelenleg üresen álló telek helyén építik fel - közölte a nagyberuházási kormánybiztos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az NKE Ludovika campus egy történelmi egyetemi városrész eleme, amely a VIII. kerület belső területén lévő Eötvös Loránd Tudományegyetem épületeitől a Semmelweis Egyetem Klinikai tömbjein keresztül az Orczy útig tart.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem január 1-jével a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, a Rendőrtiszti Főiskola és a Budapesti Corvinus Egyetemből kiváló Közigazgatás-tudományi Kar átalakulásával jött létre.

Címkék:
fürjes balázs, rendőrtiszti főiskola, nemzetvédelmi egyetem,