Miért van a plázában nyáron jégverem, télen szauna?

Pénzcentrum2012. április 8. 19:06

Sokan kerültünk már többször is olyan helyzetbe egy bevásárlóközpontban, hogy vagy leizzadtunk télen a túlzott melegtől, vagy éppen megfagytunk nyáron az utcai időjáráshoz képest. A legjelentősebb bevásárlóközpont-üzemeltetők között arra kerestük a választ, hogy vajon milyen szempontok szerint fűtik, illetve hűtik az üzemeltetők a bevásárlóközpontokat? Meghatároznak-e egy átlaghőmérsékletet télre, illetve nyárra? Valamint: léteznek-e energiatakarékos megoldások a hűtés-fűtés rendszerekben?

Kelemen Ferenc, műszaki igazgató, TriGranit Management Zrt.

Hűtés-fűtési szempontok: Kellemes komfortérzet biztosítása elsősorban a vásárlók, másodsorban a dolgozók számára, ugyanakkor a tulajdonos/üzemeltető érdekeltsége miatt az energiatakarékosság is egyre inkább előtérbe kerülő szempont. Átlagos hőmérséklet télen 22, nyáron 24 fok. Sajnos az ÁNTSZ ajánlását (mely szerint a külső hőmérsékletnél nyáron 7 fokkal legyen alacsonyabb a belső), nehéz tartani, mert a bérlők ezt általában nem fogadják el. A hőfokok beállítása általában a három említett tényező együttes figyelembevételéből származik, ezért azután előfordul, hogy senkinek nem felel meg. Természetesen a vásárló komfortérzete az elsődleges, majd a költségek a következő szempont.

Ma már előfordulnak hőszivattyús rendszerek, de a WestEndben "csak" hő-visszanyerős szellőzési rendszer üzemel. Előfordulnak panaszok a fentiek miatt, de nem jellemző, sőt az utóbbi időben már tapasztalható környezettudatos gondolkozás is az "átlagemberek" részéről, köszönhetően a médiában egyre gyakrabban megjelenő felvilágosító műsoroknak, cikkeknek. A panaszok elkerülése érdekében sokat segít az olyan szolgáltatások biztosítása, mint például télen a ruhatár.

Scharek Zoltán MRICS, Partner, Head of Property & Asset Management, Cushman & Wakefield

Az Aréna Plaza jelentős számú látogatójának és mintegy 210 bérlőjének komfortérzetéről a helyszínen egy külön üze­mel­tetési vezető által irányított vállalkozói csapat gondoskodik. A legnagyobb magyar bevásárlóközpont méretei (67 000 nm bérbeadható és további 15 000 nm közös terület) összetett kihívást jelentenek az üzemeltetőknek, a légállapotok kordában tartása pedig több szempont egyidejű és folyamatos figyelemmel kísérését igényli. A bevásárlóközpont egy központi hűtő-, fűtő- és szellőztető rendszerrel rendelkezik, amelyhez a bérlemények saját hőszivattyús rendszerekkel csatlakoznak. A rendszer tervezése során az volt a koncepció, hogy az egyedi igényeket az egyedileg beszabályozott helyi hőleadó (bérlői fan coil) berendezésekkel együtt elégítik majd ki. A rendszer elemei épületfelügyeleti rendszerbe vannak kötve, a gépek egyidejű használatát az üzemeltető folyamatosan képes követni.

A bérlemények a közös területek felé szellőznek, miközben az üzemeltetők automatikákon keresztül szabályozzák az elszívott levegő CO2-tartalmának és hőmérsékletének alapján a befújt friss levegő légállapotát, hogy az időszaknak megfelelő beállítási tartományok között tartsák a bevásárlóközpont klímáját. Elérendő állapot a kiegyensúlyozott kellemes hőérzet (nyáron hűvös, télen meleg) a közös területen és a bérleményekben egyaránt, a huzatmentesség (bejáratok, le- és feljáratok környékén főként) megfelelő mennyiségű friss levegő biztosításával (a bevásárlóközönség számához igazodva). A hangsúly a "minőséget ésszerű költségen" megközelítésen van, természetesen összhangban a törvényben előírtakkal.

Energiafelhasználás szempontjából a kezeletlen (télen hideg, nyáron meleg) levegő beáramlását kell megakadályozni a bejáratok megfelelő zárásával, a huzatok kialakulásának minimalizálásával, a benapozás elleni ésszerű árnyékolással, eközben gépi oldalról az energia-veszteséget a rendszer pontos beszabályozásával és működtetésével, a gépek szakszerű karbantartásával, a szűrők cseréjével és az elszívott használt levegő energiatartalmának visszanyerésével lehet minimalizálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jeszmás Károly, országos műszaki igazgató, Ségécé Magyarország Kft.

Kihez igazítsuk a fűtési vagy hűtési hő­mér­sékletet? A válasz nem könnyű. Az üze­mel­tetőnek biztosítania kell a bérleti szerződésekben vállalt feltételeket, ugyanilyen fontos azonban a vásárlók komfortérzete is. Itt már ellentmondás keletkezik, hiszen a vásárló télen nagykabátban érkezik, az eladó pedig egy szál blúzban áll a pult mögött. A megoldás az, hogy a közlekedők, illetve a boltok klimatizálása nem egyformán történik. Természetesen ez csak ott valósítható meg, ahol műszakilag így alakították ki a rendszereket.

Télen és nyáron is van egy alaphőmérséklet, amelyet az üzemeltetők tartanak, de ez bevásárlóközpontonként, üzemeltetőnként eltérő lehet. Ezt befolyásolja az országon belüli elhelyezkedés, az épület tagoltsága, fekvése, szintjeinek száma.

A költségek alacsony szinten tartása minden üzemeltetőnek feladata, de ez sohasem mehet a szolgáltatás színvonalának rovására. Természetesen előnyben vannak az újabb bevásárlóközpontok, hiszen a technológiai és energetikai fejlesztések náluk hatványozottabban jelentkeznek. A régebbi központoknál a berendezések modernizálása - rövid időn belül - kényszerként fog jelentkezni a versenyképesség tarthatóságának érdekében.

Címkék:
trigranit,