Vége a trükközésnek: nem menekülhetnek a lakásbérlők

Nagy Bálint2011. október 27. 11:07

Vége a trükközésnek; a jövőben közvetlenül a bérlőtől lehet majd behajtani a távhő-szolgáltatási díjat - derül ki a távhőszolgáltatásról szóló törvény Országgyűlés elé benyújtott módosító javaslatából. Az indoklás szerint így javítható lenne a több esetben tapasztalt kritikus fizetési morál.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény tervezett módosítása szerint a jövőben, ha az épület, építmény, épületrész tulajdonosa és a bérlő vagy a használó együttesen kéri, akkor a távhőszolgáltató közvetlenül a bérlő vagy használó nevére is számlázhatja a díjat. A távhő-szolgáltatási díj megfizetéséért a tulajdonos helytállási kötelezettséggel tartozik, amennyiben a távhő-szolgáltatási díj a bérlőtől vagy a használótól a polgári jog szabályai szerint behajthatatlannak minősül.

Az indoklás szerint a módosítás azt az általános gyakorlatot kívánja megszüntetni, hogy a bérlő vagy a használó által meg nem fizetett távhő-szolgáltatási díjakat csak a tulajdonoson lehet behajtani. A magyarázat szövege szerint így javítható lenne a bérlők, illetve használók részéről sok esetben tapasztalt kritikus fizetési morál.

A módosítás következtében általánosan érvényesülhet az az eredeti jogalkotói szándék, hogy a távhő-szolgáltatási díjak megfizetése közvetlenül és elsődlegesen a fogyasztót (felhasználót) terhelje, és ezen kötelezettség alól a tulajdonos helytállási kötelezettségére tekintettel ne mentesülhessen. Amennyiben a távhő-szolgáltatási díjak érvényesítése a bérlő vagy a használó vonatkozásában nem vezet eredményre, a tulajdonos helytállási felelőssége - összhangban a hatályos joggyakorlattal - továbbra is fennállna.

Kérdéses, hogy amennyiben elfogadják a tervezetet, mennyire fognak a lakástulajdonosok élni ezzel a lehetőséggel, ugyanis köztudott, hogy a legtöbb bérbeadó eltitkolt jövedelemként tekint a bérbeadásból származó bevételeire. Így elképzelhető, hogy a legtöbb tulajdonos nem lesz érdekelt abban, hogy megállapodásban rögzítse ügyfelével, hogy a távhőszolgáltató közvetlenül a bérlőnek számlázza ki a szolgáltatási díjat, inkább kockáztatnak, s lenyelik a békát, ha esetleg a bérlő fizetés nélkül távozik.

 

Címkék: