Rezsitartozás: így harcolnak a szolgáltatók

Pénzcentrum2011. október 13. 08:31

Családok tucatjainak teszi tönkre az életét, ha egy-egy társasházban valaki rendszeresen nem fizet lakbért, rezsit. A nem fizetők ellen több vidéki nagyvárosban egyre szigorúbban lépnek fel - írja a Népszabadság.

A nemfizetők ellen egyre több városban igyekeznek fellépni. A pereskedések gyakran évekig húzódnak, a végrehajtás miatt pedig rendszerint többgyerekes családok kerülnek utcára: így olyan köztes megoldások mentén kell "lavírozni", amely az eddiginél gyorsabban és hatékonyabban oldja meg ezt a gondot, miközben a szociális szempontokat is igyekszik figyelembe venni. Ennek a levét ugyanakkor többnyire a tisztességesen fizető lakók isszák meg.

Ha egy-egy társasházban valaki notóriusan nem fizet lakbért, rezsit: a szolgáltató előbb-utóbb megelégeli a folytonos tartozást, s nagyobb nyomatékot adva követelésének, lekapcsolja a lépcsőházi világítást, nem viszi el a szemetet, vagy kiköti az áramot egy tízemeletes épületben, s ezzel leáll a lift.

A napilap számos városról beszámol, ahol jókora tartozást halmoztak fel az ott élők. Pécsett például 317 millió forint lakbérrel tartoznak az önkormányzatnak, a város 4300 bérlakásában élő családok közül 2800-nak van tartozása, s ennek nyolcvan százalékát 1200 bérlő halmozta fel. A debreceni Cívisház Zrt. legutóbbi összesítése szerint a hajdúsági megyeszékhely mintegy háromezeregyszáz önkormányzati bérlakásában megközelítőleg 140 millió forintra tehető a bérlők lejárt lakbértartozása, míg a távhődíjhátralék összege ezekben a bérleményekben csaknem 46 millió forint. A kilencezer lelkes Hajdúdorogon is gondok vannak: a 3200 háztartás mintegy felében okoz nehézséget a közüzemi számlák határidőre való törlesztése. A napilap természetesen a sokat hallott miskolci avasi lakótelepről is beszámol, ahol már nem egy családot kellett kilakoltatni a tartozások miatt.

 

Címkék: