Közeleg a tél: lesznek, akik fűtés nélkül maradnak

Pénzcentrum2011. október 8. 08:08

Az előrejelzések szerint hétvégén véget ér a késő nyári időjárás, így várhatóan be kell kapcsolni a fűtést. A távhőszolgáltatásban ugyanakkor lehetnek fennakadások. A fűtési szezon évről évre jócskán megterheli a családok pénztárcáját. Odafigyeléssel, apróbb praktikák alkalmazásával ugyanakkor jókora megtakarítás érhető el. Az energiatudatos gondolkodás azért is igazán fontos, mivel az energiaárak az elmúlt tíz évben jelentős növekedést mutattak.

A távhőszolgáltatási törvény értelmében a fűtési szezon szeptember 15-én indul, így a legtöbb társasház esetében a hétvégi hideg időjárás miatt kevesen lesznek, akik fagyoskodhatnak majd az előttünk álló napokban. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint azokban az épületekben ahol a fűtési rendszer készen áll a távhőszolgáltatás igénybevételére (megtörténtek a karbantartások, a rendszer fel van töltve vízzel) az automatika a szerződésben meghatározott hőfok alatt automatikusan elindul. A szabályozó beállítás tehát minden esetben az adott lakóközösséggel megkötött megállapodástól függ.

Ugyanakkor azokban a társasházakban, amelyekben nem áll készen a rendszer, nem készültek el a karbantartási munkák, vagy felújítás miatt nincsenek telepítve, üzembe helyezve a fűtőtestek, lehetnek fennakadások. Lapunk értesülései szerint a fővárosban mintegy 100-120 ezer épületben már be van kapcsolva a távhőszolgáltatás, mely azonnal elindul, amennyiben a kinti hőmérséklet a megállapodás szerinti érték alá süllyed.

Pazarló háztartások

Az egyéni háztartásokban rettenetes pazarlás figyelhető meg - mondta a Kossuth Rádió napközben című műsorban Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa. Rámutatott: sokan nyitott ablak mellett fűtenek - és egyébként így használják a légkondicionálót is -, de például a redőnyt sem eresztik le, amellyel télen-nyáron egyaránt energiát takaríthatnának meg.

Pedig akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető lenne a fűtési szezonban, ha változtatnánk a rossz szokásainkon. Szakértők szerint minden egyes fok 6 százalékos energiakülönbséget jelent. Azaz, ha valahol 5 fokkal melegebb van, ott 30 százalékkal is többet fizethetnek a tulajdonosok, míg sokat spórolhat valaki, ha akár néhány fokkal csökkenti a lakás hőmérsékletét. Ehhez pedig nem kell nagyon kimozdulnunk megszokott komfortzónánkból, éppen elég, ha megszívlelünk néhány jótanácsot.

Alapvető szabály például, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön szabályozni. Míg a fürdőszobánkban akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán kell 15°C foknál magasabb hőmérsékletet tartani. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 °C, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18°C fok is. Éjszakai pihenésre is a 18 °C fok körüli hőmérséklet a legideálisabb.

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy "ne fűtsük az utcát", és a beáramló hideg levegő se hűtse le belső falainkat, bútorainkat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. A lakás megfelelő átszellőztetéséhez bőségesen elég, ha néhány perc erejéig kereszthuzatot biztosítunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rezsi: ennyivel fizetünk többet jövőre

Habár a kormányfő korábban még a rezsikiadások befagyasztására adott megbízatást az illetékes szaktárcának, Matolcsy György ez után az általános forgalmi adó emeléséről tett bejelentése mégis emelni fogja a lakossági kiadásokat az újévben. A távhő kivételével ugyanis az összes közműszolgáltatás a legfelső áfakulcsba tartozik, ezért a 2 százalékpontos emelés - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a bruttó szolgáltatási díjak 1,6 százalékos emelkedéséhez vezet 2012. január 1-től.


A földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásnál elmondható, hogy amennyiben valóban nem történik piaci okokra visszavezethető áremelkedés az előttünk álló időszakban (ismeretlen, hogy milyen időtávon tartaná életben a kormány az ármoratóriumot), akkor 2012. január 1-től az új, megemelt áfakulcs a villamos energia szempontjából kevesebb, mint egy forintos, míg a földgáznál körülbelül 2 forintos áremelkedést jelent a jelenlegi bruttó fogyasztási árakhoz képest, normál fogyasztási egységenként az újévben.

A KSH a távhőszolgáltatásra nem szolgáltat országos irányadó fogyasztói árat, így e közműszolgáltatás esetében csak a múltra vonatkozó relatív árváltozást tudjuk bemutatni. A távhő esetében a szaktárca jelenleg is dolgozik az egységes árképzési mechanizmus feltételeinek meghatározásán, azonban a legmagasabb áfakulcs 2 százalékponttal történő emelése várhatóan nem játszik majd szerepet az energiahordozó árának jövőbeni alakulásában, ugyanis az előző kormányzati ciklus alatt a távhőszolgáltatást 5 százalékos sávba sorolták annak érdekében, hogy megtartsák a szolgáltatás versenyképességét. Tekintettel arra, hogy a távhődíjakban igen jelentős eltérések vannak az ország különböző pontjain, így korántsem lehetetlen, hogy az egységes ármeghatározási mechanizmus egyes településeken áremelkedéshez vezet majd (elméleti lehetősége lehet más településeken a csökkentésnek is).

 

Címkék: