Továbbra is csak döcög a lakáslízing

Világgazdaság2011. május 26. 08:32

Az idei első negyedéves adatok alapján változatlanul gyenge eredményt nyújtott a magyarországi ingatlanlízing-piac. A mérsékelt kihelyezés elsősorban az alacsony kereslettel magyarázható - írja a Világgazdaság.

A Magyar Lízingszövetség első negyedéves adataiból kiderül, hogy a mérsékelt kereslet okán változatlanul gyenge teljesítményt nyújtott a hazai ingatlanlízing. A szövetség szerint csak kismértékben csökkent a lakásfinanszírozási állomány. Ennek azonban némileg ellentmondanak a statisztikák, ugyanis az adatok azt mutatják, hogy az idei első negyedévben 53 százalékkal csökkent a kihelyezések értéke az előző év azonos időszakához viszonyítva, még annak ellenére is, hogy darabszámuk növekedett.

"Jelenleg a lakáspiacon kivárás uralkodik. Az aktivitás növekedése nyárra, a kilakoltatási moratórium részleges megszűnését követően várható. Kedvező jel, hogy a kiadott új lakásépítési engedélyek száma jelentősen növekedett az első negyedévben, de még mindig nagyon alacsony az aktivitás. A jegybank hitelezési felmérése alapján a késedelmes fizetések, illetve nemfizetések aránya jelenleg is növekszik, így a portfólió kockázata is nő" - mondta el Dunavölgyi Mária, a lízingszövetség elnöke.

 

Címkék: