Sok nagycsaládos bukta el az idei gázártámogatást

Pénzcentrum2011. április 4. 12:02

Érdekes fejlemények láttak napvilágot az idei gázártámogatások kapcsán: a gázt szabadpiacról beszerző nagycsaládosok nem jogosultak a gázártámogatási kedvezményre. Ezt azonban az igénylőlapon elfelejttették feltüntetni, így idén a jóváírási lehetőségük már elúszott.

A Magyar Államkincstár által a fogyasztókhoz eljuttatott igénylőlapokon nem szerepel az a feltétel, hogy a gyermekek után járó jóváírásra csak azok a nagycsaládosok jogosultak, akik egyetemes szolgáltatókkal állnak szerződésben.

A vasnepe.hu hírportál érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál (NFM) elmondták, hogy számukra minden család egyformán fontos, azonban a kormányzatnak csak az egyetemes szolgáltatás (ESZ) árára és fogyasztási jóváírására van ráhatása.

Azok a 20 köbméter/óra kapacitásnál kisebb mérőórával rendelkező fogyasztók, akik a szabadpiacról, kereskedelmi szerződéseken keresztül szerzik be a földgázt, annak reményében - és döntésük minden kockázatát vállalva - léptek ki az állam által kontrollált fogyasztói körből, hogy ezzel a döntésükkel árelőnyhöz jutnak az ESZ-ben megállapított árakhoz képest. Ezzel a döntésükkel az elmúlt időszakban az ESZ árainál olcsóbban jutottak földgázhoz. Amennyiben úgy gondolják, hogy a kereskedelmi szerződésben számukra biztosított árelőny nem elegendő és nagyobb segítséget jelent nekik az ESZ-ben működő jóváírási rendszer, bármikor visszaléphetnek, érveltek a hírportál megkeresésére a minisztériumban, valamint hozzáfűzték: Ez esetben természetesen a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően lesznek jogosultak a fogyasztási jóváírásra.

Mivel az igénylés határideje február végén lejárt, a fogyasztók idén már abban az esetben sem lesznek jogosultak a kedvezményre, ha szolgáltatót váltanak. Ahhoz pedig, hogy a nagycsaládosok időben értesüljenek a lehetőségeikről az említett pontot fel kellett volna tüntetni a nyomtatványokon is, így esély lett volna a választásra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: