Gázszámla: sokan többet fizetnek, mint amennyit fogyasztanak

Pénzcentrum2011. április 1. 09:02

Sokaknak még most is az arcára fagyhat a mosoly a január elsejétől érvényes gázáremelés miatt. Habár a rendelet szerint csak 1200 köbméter éves fogyasztás esetén kellene többet fizetni, a szolgáltatók ennek ellenére már februártól az emelt tarifa szerint számláznak - írja a Népszabadság.

A január elsejétől érvényes rendelet két gázársávot határoz meg. Eszerint 1200 köbméter éves fogyasztásig a tarifa nem változik, míg e felett - a napilap számításai szerint - szolgáltatónként mintegy 12-16 százalékkal nőtt. Ugyanakkor még most, három hónappal később is kibuknak olyan, a kormány által korábban nem közölt tényezők, melyek alapján sokaknak már most többletköltséggel kell számolniuk.

A helyi gázszolgáltatók már az év eleji fogyasztás egy részét is a II., azaz a megemelt tarifa szerint számolják el. Ez főként azért meglepő, mert az elmúlt hónapokban kizárt, hogy bárki 1200 köbméternél többet fogyasztott volna, hiszen ez egy átlagos háztartás éves fogyasztása. Ilyen jellegű panaszok pedig az egész ország területéről érkeznek.

Fellegi Tamás december 31-én módosította az előző kormány rendeletét, így annak vonatkozó fejezetei szerint a szolgáltatók az I. és II. árkategória szerinti díjszabásokat a fogyasztási jelleggörbe alkalmazásával érvényesíthetik.

A Népszabadság írásából kiderül, hogy a négy nagy magyar gázszolgáltatótól kapott részletes, egybevágó magyarázatok szerint januártól eme rendelet alapján osztják meg havonta a számlákat. Eljárásuk - mint azt a napilapnak hangsúlyozták - mindenben megfelel a szabályoknak. A pontos ügymenetet a Magyar Energia Hivatallal folytatott egyeztetés alapján határozták meg. A Főgáz tájékoztatása szerint a szolgáltatók választhattak, éves vagy havi szinten osztják-e meg az I. és II. tarifát. Végül ez utóbbiban állapodtak meg.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Így nem történhet meg az az eset, hogy az ügyfél az év első néhány hónapjában felhasználja az I-es kategória kedvezőbb árú gázmennyiségét, a fennmaradó időszakban pedig már csak magasabb áron vásárolhat. Hozzáfűzik: az esetleges többletbefizetést az éves elszámoláskor jóváírják. Csak ekkor orvosolható azok panasza is, akik már most úgy érzik, az ő fogyasztási jelleggörbéjük nem indokol magasabb számlát.

 

Címkék: