Állami támogatás házfelújításra

MTI2011. március 26. 11:25

A nyár folyamán két pályázat kerül kiírásra az Új Széchenyi Terven (ÚSZT) belül; az egyik a meglévő családi házak energetikai korszerűsítésére a másik pedig új építésű családi házak energiahatékony módon történő létrehozásához fog segítséget nyújtani - mondta Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) klíma- és energiaügyért felelős államtitkára pénteken Kiskunhalason.

Nemcsak a nagyvárosi iparosított technológiával épült társasházakra, hanem a vidéki környezetben meglévő, 1992 előtt épült családi házakra is kiterjesztik az új épületkorszerűsítési programot - mondta az államtitkár.

Bencsik János kiemelte: az ország energiafüggőségének oldásához a megújuló és alternatív energiák elsősorban a hőellátás vonatkozásában tudnak hozzájárulni.

Ahol mezőgazdasági vagy erdőgazdasági melléktermékek, hulladékok állnak rendelkezésre, ott a helyi, közösségi igények kielégítését biztosító hő termelésére kerülhet sor, ahol pedig geotermikus energia van, annak a használatát fogják támogatni pályázati forrásokkal is.

Bencsik János utalt arra: a Dél-Alföld jó helyzetben van, mert meglehetősen sok geotermális kúttal rendelkezik, amelyek nem csak gyógyfürdő céljára hasznosíthatóak. Célként jelölte meg, hogy ahol megfelelő hozamú kutak vannak, ott a geotermikus energiának a hő oldalát is használják ki.

Az államtitkár szerint az épületenergetika területén óriási megtakarítási lehetőség van. A külső energiafüggőség oldását nem csak a megújuló és alternatív energia elterjedése szolgálhatja: a fel nem használt energia a legolcsóbb és a legtisztább energia - húzta alá az államtitkár.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bencsik János statisztikákra hivatkozva elmondta: az állami és az önkormányzati középület-állomány energetikailag fenntarthatatlan állapotban van, és a lakosság tulajdonában lévő otthonok 70 százaléka ugyancsak energetikailag felújításra szorul.

Bencsik János hangsúlyozta: a kis- és közepes vállalkozásoknak is érdemes figyelemmel kísérniük az ÚSZT kiírásait az épületenergetikai programokra, hiszen az önkormányzatok mellett ők is pályázhatnak.

 

Címkék:
bencsik jános,