Ismeretlen való világ, egy fél generáció a mamahotelben öregszik meg + szavazás

Pénzcentrum2011. február 26. 06:32

A 25-35 éves budapesti fiatalok mintegy fele nem tudja, nem képes magát eltartani, és bár pszichológiailag, morálisan, jogilag felnőttek, biztos egzisztencia, állás, saját otthon híján negyedük nagyon bizonytalannak is érzi magát. A szülők segítenek ameddig tudnak, de nagy kérdés, hogy meddig.

Egyre jobban kitolódik a kamaszkor, a szülőktől való leválás egyre később következik be - ismertette egy friss ifjúságkutatás eredményeit a közrádió.

A 25-35 éves budapesti fiatalok mintegy fele nem tudja, nem képes magát eltartani, és bár pszichológiailag, morálisan, jogilag felnőttek, biztos egzisztencia, állás, saját otthon híján negyedük nagyon bizonytalannak is érzi magát. Gyakori gond azt is, hogy fiatalok nem ismerik a "való világot", nem tudnak bánni a pénzzel, nincsenek tisztában az árakkal, és ügyetlenül mozognak a legalapvetőbb gyakorlati dolgokban is.


Sokan ugyanakkor tudatosan készülnek is a felnőtt létre, és várják a bebocsáttatást, de az idősebb generáció nehezen nyit ajtót. Ezzel is magyarázható, hogy egyre inkább elnyúlik a felsőfokú tanulmányok ideje, egyre többen "gyűjtik" a diplomákat, keresik az utakat. A szülők, ahol tudnak, megpróbálnak segíteni, de az önálló életkezdés nagyon drága, kevés fiatalnak adatik meg, hogy saját otthona lehessen. Így aztán marad a zsebpénz, a kosztoltatás, esetleg az albérletidíj-támogatás, de van, hogy a szülők és fiatal pár összeköltözése a végső megoldás.

 

Címkék: