A válástól féltelek! Jár neked a fél telek?

Pénzcentrum2011. január 31. 11:02

Egy válás esetén gyakran felmerülő ingatlanjogi kérdésre kereste a választ az ingatlanmagazin.com. Mennyi jár a feleségnek válás esetén, ha a férj telkére épített házuk 1/1 arányban a férj nevén van?

Kérdés

Az ingatlan, amiben élünk, teljes egészében a férjem tulajdonában van. 1993-ban házasodtunk össze, előtte körülbelül három évig együtt éltünk. A telket 1991-ben vásárolta, szintén az ő nevén volt. 1996-ban költöztünk ebbe a közösen épített ingatlanba. Válás esetén jogom van-e a ház 1/2 részére?

Válasz

"A felére nem. A telek az Ön férjének külön tulajdoni illetőségébe tartozik, míg a felépítmény, azaz a lakóház, ha 1993-at követően építették, 1/2 arányban illeti Önt meg. Érdemes egy értékbecslést készíttetni. A ráépítés arányában értékmeghatározás útján lehet követelni egy esetleges vagyonközösség megszüntetése esetén a tulajdoni hányadának megfelelő ellenérték megfizetését" - felelte a kérdésre Dr. Izsák Orsolya ingatlanjogi szakértő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A témát korábban az Irigy Hónaljmirigy is feldolgozta a maga módján:

Címkék: