Veszély! Panellakásban még tárolni is tilos

Pénzcentrum/MTI2011. január 18. 11:02

Panellakásban tilos az elzárt központi fűtés helyett PB-palackkal fűteni, illetve főzni - közölte a Prímagáz.

Az utóbbi időben több sajtóhírben, tv-híradásban elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést. Korábban az is előfordult, hogy a társasházzá alakult paneltömbök lakói a drágán működő villanytűzhelyek helyett állítottak be palackos gáztűzhelyeket. Ez a gyakorlat azonban mindenképpen helytelen.

A cég közleménye idézi Kirilly Tamást, a cég műszaki igazgatóját, aki kifejtette, a két emeletnél magasabb, panel jellegű épületekben a palackos gáz használatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen tiltja. Ezekben az épületekben a jogszabály szerint a gázpalackot nemhogy használni, még tárolni is tilos.

A Prímagáz ezért arra kér minden felhasználót, hogy csak olyan helyen használjon PB-gázt, ahol az biztonságos és a jogszabályok engedik - még akkor is, ha olcsóbb vagy kényelmesebb lenne a használata.

A legnagyobb magyar PB-gázforgalmazó cég közölte, egyre több helyen és helyzetben a palackos gáz gazdaságosabb megoldás lehet a vezetékes földgáznál. Jellemzően ilyen például a hétvégi ház vagy nyaraló, ahol a vezetékes gáz alapdíjából - amelyet akkor is fizetni kell, ha egy percig sem használják a gázt, és a díja a legtöbb helyen már eléri az évi 15 ezer forintot - akár hónapokig elláthatják a tűzhelyet vagy a kályhát gázpalackról.

A palack alkalmas kiegészítő fűtésnek is, de ha főzésről van szó, a PB-gáz használata a villanyrezsóknál is olcsóbb a Prímagáz szerint.

A cég a közleményben felhívja azonban figyelmet arra is, hogy a felhasználóknak mindig figyelniük kell a palackok körültekintő bekötésére és a rendszeres szellőztetésre.

A cseppfolyós PB-gázok fokozottan tűz- és robbanásveszélyesek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A PB-gázok levegővel keveredve 1,8 és 9,5 térfogatszázalék között robbanó elegyet alkotnak, amely szikra, vagy nyílt láng hatására robban. A kiömlő bután-gáz sűrűsége a levegőnél 2,0-szer nagyobb, így a mélyedésekben összegyűlhet. Ezért szigorúak a használatára vonatkozó előírások, de ezek figyelembevételével teljesen veszélytelen ez a sok előnnyel rendelkező korszerű energiaforrás.

A PB-gáz nehezebb a levegőnél, aminek munkavédelmi szempontból komoly jelentősége van. A szivárgó gáz a légtér aljára süllyed, felhalmozódik a mélyen fekvő területeken, és nehezen oszlatható szét. Ezért a PB-gázt soha ne használja, vagy tárolja pincében vagy alagsori helyiségben!

A PB-gáz egyes anyagokkal kémiai reakcióba lép, így tönkreteheti például a természetes gumit és a műanyagok egy részét. Ezért kizárólag PB-gázhoz kialakított berendezésekkel és szerelvényekkel használható.

 

Címkék:
robbanásveszély,