Államosítás az ingatlanpiacon? Magyarok is bukhatják a lakásukat

Pénzcentrum2010. december 18. 14:02

Rengeteg külföldi, köztük magyarok is vásároltak, gyakran fillérekért Bulgáriában telket, házat, vagy éppen tengerparti apartmant a 2008-as nagy ingatlanpiaci árcsökkenés alatt. Azonban most sokan bajba kerülhetnek, ugyanis a bolgár törvények szerint külföldi magánszemély, csak az országban bejegyzett cégen keresztül teheti ezt meg és sokan nincsenek tisztában a vállalkozásokra vonatkozó helyi törvényekkel.

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlanvásárlási célpont Bulgária volt az elmúlt években, ahol a legizgalmasabb ingatlanok az olcsó sí-apartmanok és a könnyen megfizethető tengerparti házak voltak. A bolgár ingatlanpiac fejlődése figyelemre méltóan ívelt felfelé. Sok európai országból érkeztek a balkáni országba vásárlási céllal befektetők vagy éppen magánszemélyek. Azonban most sokan szívhatják a fogukat, mert nem voltak tisztában teljes mértékben az ingatlan vásárlásra vonatkozó jogi környezettel.


Az elmúlt években a legtöbb ingatlant vásárló személy bár bejegyeztetett vállalkozást, hogy meg tudja venni az áhított ingatlant, de nem voltak tisztában azzal, hogy Bulgáriában a vállalkozásokat kétévente újra fel kell vezetni a cégnyilvántartásba. Így azok, akik 2008-ban vásároltak és december 31-e előtt nem jegyzik be ismét a vállalkozásukat elveszíthetik a korábban jutányos áron megszerzett vagyont. Amennyiben nem tesznek eleget a törvényeknek - azon túl, hogy elvesztik az ingatlant - még az eljárás adminisztrációs költségét is meg kell majd téríteniük.

Lakásvásárlók figyelem! Kinek jár az illeték- és a részletfizetési kedvezmény?

Mindeközben 2010 elejére megtorpantak az ingatlanpiaci átlagárak az esést követően Bulgáriában és most stagnálás figyelhető meg a piacon. Továbbra is az a tendencia áll fenn, hogy főleg az újépítésű ingatlanok iránt van érdeklődés és ebből adódóan várhatóan az újépítésű ingatlan árak továbbra is stabilan maradnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: