Miért nem spórolunk tízezreket a villanyszámlán?

Pénzcentrum2010. november 21. 14:02

Száz eurót, azaz körülbelül 27 ezer forintot takaríthatna meg egy európai háztartás évente, ha kihasználná a szabad villamosenergia-piac adta lehetőségeket, és szolgáltatót váltana - derül ki az Európai Bizottság tanulmányából - számol be a BruxInfo. Az is igaz, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban.

Az Európai Bizottság szerint évente 13 milliárd eurót spórolhatnának meg az európai háztartások, ha élnének azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a liberalizált villamosenergia-piac nyújt nekik.

Az Európai Unió 2003-2008 között fokozatosan megnyitotta az európai villamosenergia-piacot, 2008. január elseje óta már a lakossági fogyasztók is választhatnak, hogy mely szolgáltatótól, vagy energiakereskedő cégtől szeretnék vásárolni az áramot. A tanulmány szerint viszont a többségük ezt nem teszi meg. A felmérés készítői 10-ből 6 esetben találtak a piacon olcsóbb szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy egy háztartás évente 100 eurót (27 600 Ft) takaríthatna meg, ha tájékozódna a lehetőségekről, és váltana.

A Bizottság szerint alacsony a fogyasztói tudatosság: az EU- állampolgárok harmada hasonlítja össze az elérhető szolgáltatások árát, 41 százalékuk nem tudja, hogy van-e olcsóbb áram a piacon, és csak hét európai ország van, ahol 10% fölött van a szolgáltatót váltók aránya.

Magyarország a lista legutolsó helyén szerepel Lengyelországgal együtt: a magyar és a lengyel fogyasztók mindössze 0,2%-a választott olcsóbb szolgáltatót, vagy alacsonyabb tarifát. A 2004-ben és 2007-ben csatlakozott országok közül Csehországban a legtudatosabbak a fogyasztók, a háztartások 5,2%-a mondta fel a szerződését, a 27 tagország közül pedig az írek a legaktívabbak: 28%-uk cserélt szolgáltatót.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy az egységes piacon belül a villamosenergia-piaci szegmens a legrosszabbak között van a fogyasztói tudatosság szempontjából. Ebből kiindulva a testület a december 3-i Energia Tanács ülésére javasolni fogja, hogy a nemzeti hatóságok készítsenek tervet a lakosság hatékonyabb tájékoztatására, és ki fogja a dolgozni a legjobb megoldásokat a váltásra, az áttekinthetőbb villanyszámlákra és a jobb panaszkezelésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint ugyanakkor a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy hazánkban a lakossági fogyasztók részére rendkívül szűkösek a lehetőségek a szabadpiaci áramvásárlás vonatkozásban. Alig pár szolgáltató/kereskedő kínál szabadpiaci viszonyok között áramot lakossági fogyasztók részére. Az értékesítés ez esetekben is többnyire feltételekhez kötött, például céges flottához kell csatlakozni vagy más szolgáltatásokra is elő kell fizetni.

 

Címkék: