Pottyantós budi, bádogkád: magyar lakáspiaci valóság

Pénzcentrum2010. október 8. 18:02

Az idei Habitat Világnapon mutatták be a "Lakhatási jelentés 2011, Lakáshelyzet és egészség: Társak a szegénység elleni harcban" című jelentést Washingtonban. A tanulmány számos világszerte gyűjtött példával bizonyítja, hogy van összefüggés az otthonok állapota és a családok egészsége között.

Az idei tanulmány a lakások állapota - beleértve például a víz- és csatornarendszer meglétét vagy hiányát, a higiéniás állapotokat - és az egészségügyi helyzet összefüggéseit vizsgálja - írja az ingatlanmagazin.com. A szegény és a gazdag országokban egyaránt kimutatható a rossz lakáskörülmények hatása a népegészségügyi kérdésekre.

"A lakások állapota kritikus szerepet játszik a családok egészségi állapotában és a közösségek általános jól-létében" - hangsúlyozta Jonathan Reckford, a Habitat for Humanity szervezet vezérigazgatója.


Magyarországon 1,2 millió ember él olyan lakásban, amelyben nincs vécé vagy fürdőszoba, csatorna, és/vagy az épület alapozás nélküli illetve vályogfalú. Az ilyen, elfogadhatatlan minőségű lakások aránya különösen a hátrányos helyzetű térségek falvaiban, kisvárosaiban magas.

A szervezet javasolja, hogy a felelősök a jövőben az állampolgárok egészségének javítását tágabb kontextusban kezeljék, és a javasolt intézkedések olyan tipikusan az egészséggel összefüggő területeken kívül eső problémákra is terjedjenek ki, mint a lakáskörülmények javítása.

Címkék: