Betelt a pohár! Sok szomszéd jelenti az áram- és gázlopást + videó

Pénzcentrum2010. október 5. 09:02

Az energiaszolgáltatók a fogyasztási adatok követése alapján általában szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak, de az utóbbi időben egyre több a lakossági bejelentés is. A becsületesen vételező és időben fizető szomszédok nem nézik jó szemmel az áram- és gáztolvajokat, akik a szaporodó ellenőrzések ellenére milliárdos károkat okoznak - írja a Napi.

A szolgáltatók közül a Tigáz a fogyasztásban mutatkozó jelentősebb visszaesést tapasztalva is ellenőrzést indít, az E.On pedig a nyilvántartási rendszeréből kiszűrt fogyasztási helyeken célzott ellenőrzéseket is végez. A már egyszer ellenőrzött helyekre időről-időre visszatérnek a szolgáltatók munkatársai. A gázlopások esetében inkább a lakossági elkövetés a jellemző, az áramlopásoknál azonban a lefüleltek mintegy 20%-a ipari felhasználó.

Évente több milliárd forint kárt okoznak az energiát szabálytalanul vételezők, a szolgáltatók nagy létszámú egységekkel igyekeznek visszaszorítani a jelenséget. A Tigáz évente 3-4 milliárd forintra becsüli a gáz szabálytalan vételezéséből (azaz lopásából) eredő veszteséget, ami az éves árbevétel mintegy 10%- át teszi ki - mondta Győri Pál, a társaság szóvivője. A munkavállalók közül minden tizedik az ellenőrzési területen dolgozik, de gyakran a rendőrségtől is kapnak szabálytalanságra utaló jelzéseket.

A Portfolio.hu az E.ON energiaellenőrzési csoportját kísérte el bevetésre. Jelenlétükkor az "áramkommandó" kettőből kétszer talált.

Országosan közel 300 fős energiaellenőr-csapatot működtet az E.On Hungária Zrt., ennek fenntartása közel 1,5 milliárd forintba kerül évente - mondta Kutas István szóvivő. Az E.On szolgáltatási területén éves szinten összesen 14 milliárd forintra rúg a gáz- és áramlopásból származó kárösszeg. Az energiatolvajok önmaguk és mások élet-, illetve vagyonbiztonságát is veszélyeztetik az illegális beavatkozással. Az áramlopások miatt gyakran túlterhelés keletkezik a hálózatban, ami meghibásodást, illetve feszültségingadozást okoz. Ha pedig valaki a gázhálózatba piszkál bele, az gázszivárgáshoz, gázrobbanáshoz vezethet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az E.On energia-ellenőrei rendszeresen végeznek mérőóra-ellenőrzéseket. Az ellenőrzések közül 125 ezer az áram-, 25 ezer pedig a gázszolgáltatást érinti. Az ellenőrzések közel 20%- a tár fel valamilyen szabálytalanságot az áram-, 5%-a a gázszolgáltatásban. A Tigáz területén évente háromezer esetet derít fel a rendőrség. Az eszközpaletta a gázmérő manipulációjától a komplett mérőbelsők hamisításáig terjed.

Címkék:
gázszivárgás,