Döntött a Főváros: a távhődíjak sem emelkednek

Pénzcentrum/MTI2010. augusztus 26. 12:21

Mégsem emelkednek a távfűtési díjak szeptemberben Budapesten, az árak befagyasztásáról csütörtöki ülésén határozott a Fővárosi Közgyűlés. A javaslat ellen egyedül Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes szavazott -tudósít az MTI.

A Főtáv Zrt. a múlt héten közleményben jelezte: az energiabeszerzési költségek 2010 második negyedévi növekedése következtében szeptemberben éves szinten 10,5 százalékkal emelkednek a lakossági hődíjak. A közlemény szerint a növekedés csak a hődíjat érinti, az alapdíj változatlan marad.

A közgyűlésnek Élő Norbert (MSZP) azt javasolta, a testület fogadjon el egy olyan határozatot, amelyben felhatalmazza a Főtáv Zrt. igazgatóságát, hogy szeptember 1-től ne emelje a hődíjat. Hasonló tartalmú előterjesztést tett több fideszes képviselő is, amikor azt javasolták, a Főtáv szeptember 1-jétől a július 1-jétől alkalmazott hődíj-tételeket érvényesítse.

A napirend előterjesztőjeként Élő Norbert arra hívta fel a figyelmet, hogy a távfűtés környezetbarát fűtési mód, és a távhődíj emelése azt eredményezhetné, hogy nőne a rendszerről leválók száma. Jelezte: két év alatt az érintett 240 ezer háztartásból 40 ezren jelezték, hogy le akarnak válni a távfűtésről. Mint mondta, a távhődíj-emelés elhalasztása körülbelül 3 milliárd forint bevételkiesést jelentene a cégnek.

György István (Fidesz) közölte: a frakcióvezetők reggeli egyeztetésén megállapodtak abban, hogy az ülést mentessé teszik a kampányeseményektől, és nem versenyeznek abban, melyik pártnak volt az "ötlete" a távhődíj befagyasztása. Mint mondta, a kérdést közgazdasági szempontból is megvizsgálták, és arra jutottak, hogy a díjak befagyasztása összhangba hozható a cég gazdasági érdekeivel, és nem okoz "olyan múlhatatlan károkat, amelyeket a tulajdonos ne tudna felvállalni".

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közgyűlés 55 igen szavazattal, Ikvai-Szabó Imre nem szavazatával fogadta el a javaslatokat.

  

Mint ismeretes, a kormány még július előtt döntött arról, hogy befagyasztja a lakossági villany- és gázárakat, azonban a távhőszolgáltatókig már nem ért el a keze, így a többnyire földgázt hasznosító hőszolgáltatókra a gáz piaci árának emelkedése miatt komoly nyomás nehezedett. A Főtávnál egy korábbi közgyűlési döntés értelmében a hődíjak egy képlet alapján kalkulálódtak, amely értelemszerűen az emelkedő beszerzési árak miatt a hődíj emelését indokolta volna. A szeptembertől esedékes emelést gátolta most meg a Fővárosi Közgyűlés, aminek következtében a budapesti távhőfogyasztók egyelőre megnyugodhatnak. Mint arról az imént szó volt, az emelést indokló hődíjak költségalapon vannak meghatározva, vagyis az áremelés elmaradása mindenképpen kárt okoz a Főváros tulajdonában lévő Főtávnál, ami előbb-utóbb adófizetői pénzekből, vagy egy későbbi emelésből fedezni kell majd. A Főtáv korábbi közleményei szerint egyébként a korábbi "lecsatlakozási" tendencia a múlt évben megfordult, igaz ebben sokat segített a cég által támogatott korszerűsítési program, valamint korántsem utolsó sorban a távhő áfájának 5%-ra csökkentése.

Címkék: