A nem létező barátainkban is jobban bízunk, mint a szomszédunkban

Pénzcentrum2010. augusztus 16. 18:02

Egy közelmúltban végzett brit felmérés (Next Door Strangers - Idegenek a szomszédban) szerint minden negyedik ember bizalmatlan a szomszédjával, miközben alig gyanakvóak az internetes közösségi oldalakon bejelölt, egyébként sosem látott barátaival szemben.

Bár a jó szomszédság különösen hosszú távon mindenki számára hasznos lehet, a felmérésben résztvevők válaszait a teljes népességre vetítve ez britek millióinak nem adatik meg. A válaszadók 27%-a úgy nyilatkozott, hogy gyanakvó a szomszédokkal szemben.

A tanulmány készítői szerint a válaszok rávilágítottak arra a tényre, hogy a nemzetből kezd eltűnni a közösségi érzés. A britek 70%-a még a nevét sem tudja a szomszédjának, sokan meg sem ismerik az utcán azokat, akiktől csak egy fal választja el őket.

Ma már a bizalmatlanság az úr, hol vannak már azok az idők, amikor a nyaralás idejére a szomszédokra bízták az emberek a lakásukat. A válaszadók 42%-a sohasem adná oda a lakáskulcsát a szomszédnak, még akkor sem, ha huzamosabb időre elutazik. A megkérdezettek mindössze 19%-a jelölte ismerősnek a szomszédját valamelyik közösségi oldalon.

Címkék: