Meghosszabbítanák a kilakoltatási moratóriumot

Pénzcentrum/MTI2010. július 8. 12:32

A kilakoltatási moratórium 2011 március elsejéig történő meghosszabbítását kezdeményezte a kormány. A bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításáról benyújtott előterjesztés szerint nem csak december elsejétől, hanem már a kilakoltatást elrendelő bírósági végzés kézhezvételét követő naptól - legkorábban így a törvény hatálybalépését követő naptól - el kellene halasztani a lakáskiürítést a következő év március elsejéig.

A kilakoltatási eljárást a bírósági végrehajtásról szóló törvény szabályozza, a kilakoltatás alóli ideiglenes mentesülést a törvény biztosítja a téli hónapokra.

A törvényben szabályozott kilakoltatási moratórium azokra a természetes személyekre vonatkozik, akiknek lakóingatlanukat kellene elhagyniuk a kilakoltatás miatt, és a lakásban való ideiglenes bennmaradásuk másoknak a lakhatáshoz való ugyanilyen jogát nem sérti.

A törvényjavaslat rendelkezéseit a folyamatban lévő végrehajtási eljárásokban is alkalmazni kellene, ha még nem történt meg a kilakoltatás. Ha a törvény hatálybalépésének időpontjára a bíróság már elrendelte a lakás rendőrség közreműködésével történő kiürítését és a megküldte a végrehajtó részére az erről szóló végzést, úgy a végrehajtónak haladéktalanul, a törvény hatálybalépését követő naptól el kell halasztania a kilakoltatást a következő év március 1-ig.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja, hogy a ténylegesen kilakoltatással fenyegetett adósok, akik lakhatásukról nem tudnak gondoskodni, ideiglenes haladékot kapjanak a lakásuk kiürítésére.

Mint írják, a kilakoltatások nemcsak az adósok számára eredményeznek súlyos társadalmi problémákat, de az állam által fenntartott szociális intézmények kiadásait is jelentősen megnövelik; ezek megelőzése okán hirdette meg a kormány a kilakoltatási moratórium 2011. március elsejéig történő meghosszabbítását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kiemelik azt is: a javasolt megoldás átmeneti jellegű szabályozás, ugyanis a kilakoltatási moratórium meghosszabbításának célja egy ideiglenes beavatkozás a követelések érvényesítésének rendjébe, melyet a pénzügyi-gazdasági válság - mint rendkívüli körülmény - tett szükségessé. A törvény a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

A Fidesz-KDNP kormány június 10-én jelentette meg azon rendeletét, melyben 2010. december 31-ig hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot. A Bajnai-kormány tavaly a téli időszakra szóló törvénymódosításban már a döntött a moratóriumról, melyet később április 15-éig meghosszabbított.

Címkék: