Hol mennyivel csökken a villanyszámla?

Pénzcentrum2010. június 16. 08:32

A Magyar Energia Hivatal nyilvánosságra hozta a 2010. július elsejétől érvényes áramárakat. Az összes szolgáltató árcsökkentésért folyamodott, és a MEH minden esetben jóváhagyta a szolgáltatók által kért csökkentéseket. Az árcsökkentésekre nem lesz hatással a tegnap megszavazott moratórium.

A MEH honlapjára feltett közlemény szerint a szolgáltatók által kért csökkentések mértékét az alábbi tényezők alapján határozták meg:

* 2010. I-IV. havi tény és V-XII. havi becsült villamos energia értékesítési mennyiségek és beszerzési költségek
* a jogszabályban meghatározott éves átlagos árszabályozási árrés (1,98 Ft/kWh) éves szintű realizálása
* a tavalyi (2009. évi) árréstöbblet-elszámolásból eredő visszatérítés

Az energetikai kormányhivatal számításai szerint egy "átlagos" lakossági fogyasztóra vonatkozó (2400 kWh/év fogyasztás csak "A1" árszabásban) "teljes" végfelhasználói ár 2010. július 1-től szolgáltatótól függően 1.52-5.79% között csökken, ami havi 146-576 forintos havai megtakarítást eredményezhet.

A mostani közzététellel már biztosra vehető, hogy a kormány által elrendelni kívánt moratórium nem befolyásolja majd a júliusi áramár-csökkentéseket, hiszen a tegnap megszavazott törvénymódosítások úgy rendelkeznek, hogy mindaddig, amíg el nem készítik az új árszabályozást, a Magyar Energia Hivatal által legutoljára jóváhagyott tarifákat kell majd alkalmazni, vagyis az áram esetében a most bejelentetteket.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: