Fővárosiak figyelem! Vasárnaptól kihűlnek a radiátorok

Pénzcentrum2010. május 13. 10:32

A fűtési időszak május 15-éig tart, a FŐTÁV Zrt. a rendeletben rögzítetteknek megfelelően leállítja abban a mintegy 5 ezer lakásban is a fűtést, ahol még ezt nem kérték a tulajdonosok. Május közepét követően külön megrendeléssel lehet kérni a fűtés beindítását - például rendkívüli hideg időjárás esetén.

Fontos tudnivaló, hogy a termosztatikus szelepeket a fűtés teljes leállítását követően a lakástulajdonosok teljesen kinyissák (5-ös állás). Ugyanis a zárt szelepek a nyári meleg napokban beszorulhatnak és beragadhatnak. Ez ősszel, a fűtés indításánál okozhat gondot, ezt a szelepek teljes kinyitásával lehet megelőzni.

A FŐTÁV Zrt. a nyári időszakban saját tulajdonú rendszerein karbantartási munkákat végez. A fűtési idény tapasztalatai alapján az épületek azon részének fűtési hálózata, amely a fogyasztók tulajdonában van, az elmaradt felújítások miatt elöregedett állapotban van.
A fogyasztói rendszerek felújítása, és a fűtés korszerűsítése - akár a 2010. szeptember 30-ig meghosszabbított ÖKO-program segítségével - az üzembiztos és takarékos fűtést biztosítja a következő télen.

Az elmúlt főtési szezon eseményei

A 2009/2010-es fűtési időszak tavaly szeptember 15-én magas, 20°C körüli külső hőmérséklettel indult, ennek megfelelően a fűtésszolgáltatás tömeges beindítása nem történt meg. A kedvező időjárás október második hetéig tartott, amikor is a külső hőmérséklet gyorsan csökkent. A hőmérsékletcsökkenés következtében a fűtésszolgáltatás beindítása öt nap alatt gyakorlatilag teljes körűen megtörtént.

A fűtési időszak október 15-e és április 15-e közötti részének átlaghőmérséklete 4,2°C volt. A december havi átlaghőmérséklet igen jelentős mértékben, 6,83°C-kal meghaladta a sokéves átlagot. A többi téli hónap hőmérséklete átlagosan alakult.

Április 15-ét követően a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek közüzemi szerződésében rögzített hőmérsékleti értékekhez igazodva állítja le, vagy indítja újra. A május 15-e előtti héten még mintegy 5 ezer lakásban működött a fűtés.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fogyasztói bejelentések száma az utóbbi évek átlagát meghaladta, azonban az előző fűtési szezonhoz képest némileg csökkent.

A növekedés oka, hogy a fogyasztók tulajdonában lévő, ún. szekunder oldali rendszerek általános állapota nem kielégítő, a gépészeti rendszerek 30-40 éve működnek felújítás nélkül. A fogyasztói tulajdonú rendszerekre vonatkozó bejelentések száma (22.795 db) az idei szezonban meghaladta a tavalyelőtti tél összes bejelentésének számát.

A FŐTÁV Zrt. vezetékhálózatán 2009. október 15-e és 2010. április 15-e között összesen 44 db meghibásodás következett be a FŐTÁV Zrt. vezetékhálózatán. Ebből 38 esetben a hiba elhárítása 8 órán belül megtörtént, a fennmaradó esetekben pedig 8 óránál több időt vett igénybe - derült ki a távhőszolgáltató közleményéből.

Címkék: