Hitelszökés! Falusi parasztházakba menekülnek a fővárosi hitelesek

Pénzcentrum2010. április 16. 08:32

Az M0-s építésének hatására élénkültek az újlakás fejlesztések Budapest keleti agglomerációjának településein, de a krízis, valamint a szocpol- és hitelmegszorítások miatt  ebben a régióban is lefulladás közeli állapotba került az újlakás-piac - írja a Napi Gazdaság.

Gyömrőn, Maglódon, Pécelen, Vecsésen és Üllőn korábban sorra épültek az új társasházi- és sorlakások, de 2009-hez hasonlóan idén is pang az újlakás-piac. A visszaesés akár 10-15%-os áreséshez, valamint többféle pénztárcakímélő taktika bevetéséhez vezetett. A még folyó építkezéseket lelassították, a tervezettek elindításával pedig egyelőre várnak.

Egy a régióban működő ingatlanos szerint az a kevés érdeklődő is egy ideje inkább a készpénzzel rendelkezők közül kerül ki, akik viszont nagyon alaposak és csak több ajánlat szemrevételezése után döntenek. A keresett új társas- vagy sorházi lakások zömében a 15-16 milliós árkategóriába tartoznak.

Az érdeklődők köre kiegészült azokkal a fővárosiakkal, akik a válság előtt felvett lakáshiteles otthonaiktól szeretnének mielőbb megszabadulni, és rendezni az anyagi helyzetüket. Ők általában nyomott árú, de lakható ingatlanok, jobbára 8-10 milliós, régi parasztházak után érdeklődnek.

Az új lakások árai a településen nem túl széles skálán mozognak. Egy gyömrői lakóparkban például egy 28 nm-es garzont 8,5 milliós, egy 66 nm-es lakást pedig 18,7 milliós irányáron kínáljnak. Egy tetőtéri, 92 nm-es, nagy teraszos, erkélyesekért 28,5 millió forintot kér a beruházó, ugyanakkor egy-egy 70 nm-es sorházi lakóingatlant éppúgy 15-16 millióért lehet megszerezni, mint a 60-70 nm-es új ikerházakat.

Pécelen a nagyszabású fejlesztések még csak néhány éve indultak be, ezért bő a kínálat új lakásokból, de új családi és ikerházakból is akad a piacon bőven, míg Maglódon kevesebb új lakóingatlan épült. Pécelen az új társasházi lakások ára 11-12 millióról indul, míg az új sorháziaké 14 millió körül alakul. A 57 négyzetmétereseket 16,5 millióért, a 87 négyzetméteres sorháziakat pedig akár már 17 millióért is meg lehet vásárolni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Maglódon ugyancsak találhatnak az érdeklődők új sor- és ikerházakat, bár itt kevesebb az új fejlesztés. A kínálatban 70 nm-es új sorházi lakásokat találni 17 millióért, 78 négyzetmétereseket 20 millió forintért. Ikerházak 24-25 millióért kerültek eladósorba, amiből a komoly érdeklődők jócskán lefaraghatnak. Vecsésen is leült a kereslet, noha a tavaly átadott új társasházi lakásokat 2008-as árakon hirdetik, emellett egyéb kedvezményeket, például ingyenes gépkocsiparkolót ajánlanak a vásárlóknak.

Üllőn a lakóparki társasházi lakások ára 11 millió forintnál kezdődik, egy-egy 60 négyzetméteresért pedig 15 millió forintot kell fizetni.

Címkék: