Rohamosan fogynak a garzonlakások

Magyar Nemzet2010. április 6. 09:28

A másfél éve tartó válság hatására kiapadni látszik a garzonlakás piac. Teljes hiánytól persze nem kell tartani, de az átlagosnál jobb helyen lévő, és jobb minőségű lakásokat hamar elkapkodják, egyrészt a kényszer miatt költözők, másrészt a kedvező befektetésre vágyók, írja a Magyar Nemzet.

Garzonlakást az emberek több okból, jellemzően költséghatékonysági szempontokból vásárolnak. Az egyik ilyen ok a lakás rezsije, ami nemcsak a lakásban élő tulajdonosnak fontos szempont, hanem adott esetben, ha kiadja lakását, akkor a bérlőnek is. Itt jön képbe a másik ok, a befektetési célú lakásvásárlás, hiszen egy garzonlakást manapság akár egy 2 szobás lakás bérleti díjáért is ki lehet adni, ami szoros összefüggésben van a kis lakások alacsony rezsiköltségével.

Ahogy arra már egy korábbi cikkünkben rámutattunk, pontosan a fent említett, a piacon elérhető relatív magas bérleti díjak miatt, a legjobb befektetésnek a 28-35 négyzetméter körüli lakások számítanak, melyeket olykor 50-60 ezer forintért is bérbe lehet adni, így négyzetméter arányosan kimagasló hozamot lehet velük elérni. Ilyen jó áron eladó lakásokat elsősorban Buda belső részén, illetve Pesten a Kiskörút és a Nagykörút között találhatunk.

A befektetők számára továbbá azért is vonzóak a garzonlakások, mivel ezek a legolcsóbbak, így a legnagyobb fizetőképes kereslet is ebben a szegmensben koncentrálódik. A fizetőképességet tovább javítja a bankok hitelezési politikája, hiszen egy 10-12 milliós ingatlanra már 4-5 milliónyi önrésszel is adnak hitelt. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki befektetésnek vásárolna minilakást, sőt inkább egyre többen költöznek be újonnan szerzett garzonaikba.

Címkék: