Patkányok lepik el az elhagyott falusi portákat + kép

Pénzcentrum2010. március 9. 18:02

Az elmúlt évtized közepétől számos üres házat és telket vásároltak a magyarok és a külföldiek a Somogy megye északi részén található Koppányvölgy falvaiban. Az osztrák, német, holland és svájci vevők egy része beilleszkedett a falvak közösségébe, de mára egyre szaporodnak a tulajdonosok által elhagyott, romos házak.

A sorsukra hagyott épületek rontják a falvakról kialakult képet, az ott élők az önkormányzattól várják a megoldást. Csak Andocson 20 üres lakóingatlant tartanak nyilván. A település polgármestere elmondta, hogy tulajdonosok vagy meghaltak, vagy ismeretlen helyre költöztek. A házak többsége mára életveszélyessé vált, a portákon megjelentek a patkányok és a rókák.

Az önkormányzat télen ellapátoltatja a havat, nyáron kaszáltatja a füvet, de a munkálatok ellenértékét senkin nem tudják behajtani. Egy másik településen két családi ház állapota kritikus, az egykori NDK-s vevők felkutatására tett kísérletek nem vezettek eredményre.

A magántulajdonban levő, elhanyagolt házak gazdáival szemben az önkormányzat tehetetlen. A jegyző szerint csak időveszteséggel jár a külföldi tulajdonos kötelezése.

Ha a külföldre címzett levelek "elköltözött", vagy "ismeretlen" megjegyzéssel érkeznek vissza, akkor a nemzetközi jogsegély útján deríthető csak ki a tulajdonos elérhetősége. A nemzetközi jogsegély intézése plusz időt jelent, illetve költséges is a hiteles fordítás beszerzése.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Korábban: Melyik bank hol NEM ad hitelt? Feketelistás települések

Címkék: