Leleplezték a világ legnagyobb napelemes hajóját

Pénzcentrum2010. február 26. 09:26

Leleplezték Németországban a világ legnagyobb napelemes hajóját, amellyel 2011-ben világkörüli útra indulnak. A katamaránban ötvenen utazhatnak - írja az Index.

Bemutatták csütörtökön a világ legnagyobb, napenergiával működő hajóját Németországban. A hatvantonnás PlanetSolar elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 km/h-s sebességet, és akár ötven embert is vihet magával. A katamaránon ötszáz négyzetméternyi napelem van, a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul.

"Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam"- mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a földkörüli úton a kapitány lesz. Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből. A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette.

A tervezett nagy út több mint negyvenezer kilométer hosszú lesz, és átlagosan százharminc napig fog tartani, miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkoznak. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit. "Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítője.
hirdetés

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A PlanetSolart márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821. születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, 2011. áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

Címkék: