Panel-január! Mennyi lesz az első távhőszámla?

Pénzcentrum2010. január 30. 07:02

Balog Róbert, a Főtáv szóvivője szerint a tartósan hideg időjárás miatt átlagosan 9-10 ezer forinttal lehet magasabb a távfűtéses lakásokban élők januári fűtésszámlája.

A szakember az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, hogy ilyen hidegben jóval többet kell fűteni, mivel 1%-os hőmérséklet-csökkenést 6%-os hőenergiabevitel-növekedéssel lehet kompenzálni.


Balog Róbert

A Főtáv számításai szerint a téli időszakban 5-6 gigajoule körül alakul egy lakás átlagfogyasztása, ám a januári hidegben ez 7-9 gigajoulera is emelkedhetett.

Egy gigajoule hő ára 2600 forint körül van, amire még rájön az 5%-os áfa, így a 2-3 gigajoule közötti emelkedés 9-10 ezer forintos költségnövekedést jelenthet a fogyasztók számára.

Budapest távfűtése naponta 70 ezer gigajoule, ami a jelenlegi -6 Celsius-fokos hidegben 16-17 ezerrel, nagyjából 23%-kal emelkedik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy a fogyasztás mértéke nagyban függ az épületek egyéni adottságától. Korszerűsített épületek esetében a hőfogyasztás sokkal kedvezőbben alakulhat, és a szabályozható belső rendszerrel rendelkező lakások kisebb költségnövekedéssel számolhatnak.

Címkék: