Düh, tiltakozás! "Vénségükre veszítjük el azt a kis vagyonkánkat?"

Pénzcentrum2010. január 14. 13:02

Megelégelték a történteket és tiltakozásul az utcára vonultak azok a - nagyrészt brit - nyugdíjasok, akik Spanyolországban jóhiszeműen vásároltak ingatlanokat, most mégis az otthonaik lebontásával fenyegetik őket a hivatalok.

Követelik a vállalkozókkal összejátszó korábbi városvezetők, a vásárlókat gátlástalanul átverő ingatlanügynökök és a szabálytalanságok felett szemet hunyó ügyvédek felelősségre vonását. Kártérítést kérnek a kissemmizett társaiknak, akik a boldog nyugdíjas évek helyett egy rémálom kellős közepén találták magukat.

Egy 64 éves brit nyugdíjas házaspár már egy éve egy garázsban húzza meg magát, miután a regionális hatóságok az otthonuk lebontását rendelték el annak ellenére, hogy rendelkeztek a helyi építésügyi osztály által kiállított jogerős építési engedéllyel. Egy másik pár - alig 50 kilométerre a Földközi-tenger partjától - négy évvel ezelőtt negyedmillió euróért (66 millió forintért) vásárolt egy háromszobás ingatlant, aminek a bontását szintén elrendelték.

"Sok honfitársunk költözött Spanyolországba a gondtalan nyugdíjas évek reményében. Most pedig azt látjuk, hogy korrupt csalók miatt vénségünkre elveszíthetjük azt a kis vagyonunkat is" - mondta az egyik érintett.

A regionális vezetőség képviseletében elmondták, hogy ők szabályosan járnak el. "A problémák abból adódnak, hogy a helyi hatóságok úgy adtak ki építési engedélyeket, hogy azok nem voltak összhangban a regionális előírásokkal. Ezeket az ingatlanokat kötelesek vagyunk szabálytalannak minősíteni és elrendelni azok bontását" - tette hozzá a szóvivő.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felvonulók célkeresztjében az a - háta mögött csak Mr. Buldózer, a pusztító embernek hívott - Luis Caparros állt, akit a régióban illegálisnak minősített ötezer ingatlan lebontását elrendelő határozat végrehajtásával bíztak meg.

A demonstrálók szerint véget kell vetni az áldozatok büntetésének, le kell állítani a bontásokat, meg kell keresni a felelősöket és kártérítést kell fizetni a kisemmizetteknek. A hatóság szerint az ilyen igényeket azon a korrupt vezetők felé kell benyújtani, akik a régiós irányelvekkel szemben kiadták a szabálytalan engedélyeket.

Címkék: